Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a slujit, în Duminica Vameșului și a Fariseului, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfânta Treime”‑Militari din Protoieria Sector 6 Capitală. PS Timotei Prahoveanul a explicat învățăturile duhovnicești ce reies din pasajul evanghelic al primei duminici a perioadei Triodului.
„Această perioadă ne oferă cele mai frumoase cuvinte din Evanghelie, cele mai frumoase rugăciuni, cele mai frumoase cântări pe care le auzim îndeosebi în timpul Sfântului și Marelui Post, cu precădere în ultima lui săptămână. Printre aceste preafrumoase cuvinte ale Evangheliei se numără și cele pe care le‑am ascultat, o pildă pe care Mântuitorul a rostit‑o pentru cei care se considerau drepți și îi disprețuiau pe alții, după cum ne spune Sfântul Evanghelist Luca. Mântuitorul ne oferă un exemplu despre cum trebuie să ne rugăm, arătându‑ne cele două tipologii sau feluri de rugăciune, unul apreciat de Dumnezeu, iar celălalt, rămas fără nici un răspuns din partea celui Atotputernic.
(…) Biserica așază la începutul perioadei Triodului această pildă pentru a ne învăța să ne rugăm cum trebuie, mai ales întru întâmpinarea marii sărbători a Învierii Domnului de care ne despart zece săptămâni. Atunci când ne rugăm, fie că o facem în biserică, într‑o obște de credincioși, fie că ne rugăm acasă, trebuie să avem un duh smerit. Evanghelia ne spune că vameșul, pe care Mântuitorul l‑a apreciat, a avut un duh smerit, după cum spune Psalmistul David, și a plecat mai îndreptat la casa lui, deși era mai disprețuit de comunitate”, a spus PS Timotei Prahoveanul.