Preotul Vasile Ioana, cunoscut pentru mesajele sale puternice și directe, a vorbit într-un interviu în cadrul podcastului „Armonia lu’ Mina”, realizat de Mina Cristiana, despre pericolul vedetismului, pe care îl consideră un păcat grav. Pornind de la experiențele sale personale cu persoane publice, părintele a explicat cum vedetismul nu doar că izolează, dar respinge armonia naturală a grupului și îl îndepărtează pe om de adevărata sa menire.
„Această păcăleală a succesului vremelnic este periculoasă”
„Pentru că ea a înțeles taina. Această păcăleală a succesului vremelnic este periculoasă. Vedetismul este un păcat. Ce este vedetismul? Să te crezi tu pe tine superior și să fii încrezut. Adică, ce înseamnă să fii încrezut? Să crezi tu despre tine că ești altfel. Am fost în relație personală cu vedete mari în țara asta și chiar din lume. Și am văzut cât de periculos e vedetismul”, a spus părintele Vasile Ioana.
„Am văzut ce înseamnă vedetismul!”
Preotul a povestit despre un concediu în care a interacționat cu mai multe persoane publice și despre cum vedetismul afectează relațiile interumane: „Am fost într-un concediu și am invitat mai mulți, inclusiv vedete mari de tot. Și am avut o surpriză. Cei care aveau păcatul vedetismului, le „puțea” tot. Totul era rău. „Aia, bă, dar stai, mă, frate, că tu ești de-al nostru. Ce, Doamne iartă-mă, ce se întâmplă?” Deci, la un moment dat, vedeai: „Aia nu-mi place. Aia îmi pute. Aia mă enervează. Aia nu.” Și atunci am văzut ce înseamnă vedetismul. Cât de periculos este vedetismul!”
„Vedetismul este un păcat”
Părintele Ioana a subliniat că vedetismul se manifestă ca o încercare exagerată de a ieși în evidență, cu orice preț: „Vedetismul este un păcat, mai ales când cineva încearcă să iasă în evidență aiurea. Prin ce ești tu diferit, că tot la toaletă te duci!”
Exemplul oamenilor cunoscuți care ajută
Pentru a ilustra normalitatea și umilința pe care o apreciază, părintele a dat exemple din rândul persoanelor publice care folosesc recunoașterea pentru a face bine: „De aceea descurajez orice formă de vedetism. Vedetismul este un păcat. Am dat exemplu cu Dan Negru, Daniel Buzdugan, Mihail Bucă. Noi ne vedem, ne îmbrățișăm, suntem normali, ca toți ceilalți. Faptul că suntem cunoscuți nu ne face mai presus. Dacă putem ajuta la un spital, dacă salvăm un copil aflat în suferință – dăm slavă lui Dumnezeu pentru asta.”
„Dăm slavă lui Dumnezeu că putem ajuta”
Părintele a mulțumit lui Dumnezeu pentru ocaziile în care a putut face bine celor aflați în nevoie: „Eu îi mulțumesc lui Dumnezeu că, prin faptul că am fost cunoscut, am reușit să ajut. De exemplu, a ars casa unui om și, în două săptămâni, am reușit să i-o reconstruim.”
Prin aceste mărturisiri, părintele Vasile Ioana atrage atenția asupra pericolului vedetismului și îndeamnă la modestie, altruism și recunoștință față de darurile primite de la Dumnezeu.