Ionuț Pop, fostul vicar al Episcopiei Sălajului, este vizat de acuzații de delapidare, fiind suspectat de furtul a aproximativ trei milioane de lei din fondurile instituției. Preotul a fost reținut pentru 24 de ore, iar în urma perchezițiilor, anchetatorii au ridicat mai mulți saci cu documente din sediul episcopiei. El a deținut cea mai importantă funcție în Episcopia Sălajului, după cea a Preasfințitului Petroniu.
Operațiuni suspecte și falsificări de documente
Conform prim-procurorului Sorin Flonta de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj, fostul vicar, împuternicit să efectueze operațiuni bancare în numele Episcopiei Sălajului, ar fi sustras sume considerabile de bani. „Suspectul și-a însușit sume mari de bani din contul bancar al Episcopiei Sălajului, fiind împuternicit să realizeze astfel de operațiuni. Pentru a conferi o notă de legalitate, a falsificat mai multe înscrisuri,” a declarat prim-procurorul.
Distincții și transferul către Arhiepiscopia Tomisului
De-a lungul anilor, preotul acuzat a primit mai multe distincții, inclusiv Crucea Dobrogei din partea Înaltpreasfințitului Teodosie, acum doi ani. Episcopia Sălajului a deschis o anchetă internă în luna martie pentru a verifica posibilele prejudicii financiare, iar pe 1 aprilie, vicarul a fost schimbat din funcție. Conform purtătorului de cuvânt Claudiu Nechita, la cererea sa, preotului i-a fost aprobat transferul în Arhiepiscopia Tomisului din luna august.
Vânzarea unui imobil de jumătate de milion de euro
În iulie, o casă din centrul Zalăului, presupusă a aparține preotului anchetat, a fost scoasă la vânzare, valoarea acesteia fiind estimată la aproximativ o jumătate de milion de euro. Ancheta rămâne în desfășurare pentru clarificarea tuturor aspectelor legate de acest caz.
Redăm mai jos comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj:
În sarcina suspectului P.1. s-a reţinut că, în perioada 2020-2024, în calitate de vicar eparhial în cadrul Episcopiei Sălajului, calitate în care era împutemicit să deruleze operaţiuni bancare în numele acestei entităţi, şi-a însuşit sume de bani din patrimoniul Episcopiei Sălajului pe care le-a folosit în interes propriu. De asemenea, pe lângă această modalitate de comitere a faptei, suspectul a efectuat mai multe tranzacţii din contul Episcopiei Sălajului în contul C.A.R. Omenia, pe care le-a justificat ca reprezentând retumare împrumut, însă aceste viramente nu aveau fimdament real, sumele fiind ulterior însuşite de către acelaşi suspect. Pentru a conferi o aparenţă de legalitate viramentelor efectuate din contul bancar al Episcopiei Sălajului, suspectul a falsificat mai multe înscrisui, încercând să justifice legalitatea operaţiunilor efectuate.
La data de 24.10.2024 organele de cercetare penală ale poliţiei judiciare din cadrul lnspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, au efectuat un număr de şase percheziţii domiciliare, fiind ridicate înscrisuri relevante pentru stabilirea adevărului în cauză. La data de 25.10.2024 s-a dispus reţinerea suspectului P.I. pe o duată de 24 ore pentru săvârşirea infi.acţiunilor de delapidare cu consecinţe deosebit de grave în fomă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Prejudiciul estimativ cauzat este în cuantum de aproximativ 3.000.000 de lei. Cercetările continuă pentru stabilirea împrejurărilor relevante soluţionării cauzei.