La capela Spitalului Clinic de Urgență „Sfântul Pantelimon” din București, preoții de caritate din Capitală s-au reunit într-o nouă sesiune a Cercului Pastoral nr. 1, eveniment ce a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii. Întâlnirea a inclus prezentarea unor referate susținute de Părintele Horia Nicolae Prioteasa de la Biserica „Sf. Doctori Cosma și Damian” a Institutului Clinic Fundeni și de Părintele Ștefan Oproiu de la capela spitalului gazdă.
Credința în mijlocul suferinței și mărturii despre vindecare
Părintele Horia Nicolae Prioteasa a subliniat importanța credinței și rolul acesteia în procesul vindecării, oferind exemple de pacienți care au fost ajutați prin credința și rugăciunile celor apropiați. „Am evidențiat rolul credinței din mijlocul suferinței și am adus exemple concrete de vindecări atunci când pacienții nu mai puteau să-și exprime credința, ci aparținătorii lor, adică aproapele lor, care au venit în ajutor prin credință, milostenie și rugăciune”, a declarat părintele pentru Trinitas TV.
La rândul său, Părintele Ștefan Oproiu a vorbit despre însemnătatea asumării suferinței. „Spitalul este un loc de suferință, un loc de revoltă, am putea spune, câteodată interioară, un loc în care nu și-ar dori să ajungă nimeni, dar și un loc unde au loc minuni… am discutat despre minunea vindecării și despre minunea asumării suferinței cu demnitate și chiar a morții, pentru că nu este ușor să-ți asumi suferința.”
Misiunea preoților de caritate
Părintele Alin Nica, coordonatorul preoților de caritate din Arhiepiscopia Bucureștilor, a subliniat rolul misionar al preoților de caritate în spitale, explicând că aceștia aduc „mesajul nădejdii și al iubirii lui Dumnezeu, care se manifestă într-o formă concretă în toată slujirea pastorală și misionară”.
Întâlnirea s-a încheiat cu o agendă administrativă, planificându-se slujbe în sobor ale Tainei Sfântului Maslu în paraclisele spitalelor în perioada Postului Nașterii Domnului, precum și organizarea unor concerte de colinde pentru pacienți.
Următoarea întrunire și sfințirea unei racle cu moaștele Sfântului Nectarie
Următoarea reuniune a preoților de caritate va avea loc pe 7 noiembrie la paraclisul Institutului Oncologic din București, unde va fi sfințită racla pentru un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, un moment deosebit de rugăciune și binecuvântare pentru toți cei aflați în suferință.