Între putere și credință: o ruptură periculoasă
Într-un discurs de o profunzime aparte, Patriarhul Kirill al Moscovei a lansat o interogație directă și tăioasă la adresa clasei conducătoare din Rusia și din țările înrudite spiritual cu aceasta, acuzând indirect o ruptură profundă între idealul sfințeniei și realitatea puterii politice.
„Să ne întrebăm: cum stăm astăzi cu contemporanii noștri, cei aflați la putere? Nu vreau să acuz pe nimeni de nimic, dar astăzi, puterea și sfințenia par a fi incompatibile. De ce? Trăim pe pământul Sfintei Rusii. Suntem crescuți cu marea tradiție duhovnicească a poporului nostru. Atunci, de ce nu se mai poate împăca puterea cu sfințenia?” a întrebat retoric Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse.
Un îndemn direct către conducători
Fără a da un răspuns explicit, Patriarhul le-a cerut conducătorilor să privească spre propriile conștiințe și să își pună această întrebare dureroasă: de ce a devenit imposibilă unitatea dintre morală și autoritate în viața publică?
„Nu vreau să răspund la această întrebare, deși eu am un răspuns. Aș dori doar să îi rog astăzi pe mulți dintre cei aflați la conducere să își adreseze această întrebare: de ce puterea este incompatibilă cu sfințenia?”, a subliniat Patriarhul Kirill.
Sinteza care ar face Sfânta Rusie de neînvins
Patriarhul a vorbit și despre o speranță: apariția unei generații de conducători în care autoritatea și moralitatea profundă să se unească firesc, răsărind din sufletul poporului și din trăirea autentică a celor care ajung în funcții.
„Dacă, la un moment dat, în dezvoltarea istorică a marii noastre țări – mă refer la Rusia, Belarus, Ucraina, toți moștenitorii Sfintei Rusii – se va produce această sinteză, nu una creată artificial, ci una care să răsară firesc din nevoile spirituale ale poporului și din personalitățile ajunse la conducere, atunci țara noastră – țările Sfintei Rusii – va deveni de neînvins. Pentru că nimic nu înalță atât de mult autoritatea unui conducător ca încrederea în el. Iar încrederea răsare în primul rând din ceea ce este acest om pentru propriul său popor”, a afirmat liderul Bisericii Ortodoxe Ruse.
Puterea fără corupție – condiția sfințeniei în viața publică
În încheiere, Patriarhul a trasat portretul ideal al omului politic creștin: un lider lipsit de lăcomie, de interese meschine, de dorința de a controla și de a manipula, un conducător care inspiră prin viața lui curată și care reușește, astfel, să împace ceea ce pare de neîmpăcat – sfințenia și autoritatea.
„Dacă autoritatea conducătorului este ireproșabilă, dacă chipul lui moral este cu adevărat un exemplu pentru ceilalți, dacă șederea lui în funcție nu este întunecată de lăcomie, mită, intrigi politice sau de dorința de a influența cât mai mult pe alții, atunci un astfel de om este capabil să împace ceea ce pare incompatibil – puterea și sfințenia”, a concluzionat Patriarhul Kirill.