Pe 3 noiembrie 2024, în sala Patriarhului din Palatul Trapezei al Catedralei Hristos Mântuitorul din Moscova, Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii a avut o întâlnire cu participanții programului „Vremea eroilor”. La eveniment au fost prezenți rectorul Academiei Ruse de Economie Națională și Administrație Publică de pe lângă Președintele Federației Ruse, A.G. Komissarov, și președintele Departamentului Sinodal pentru Relațiile Bisericii cu Societatea și Mass-media, V.R. Legoida.
Cuvântul Patriarhului Kirill
În cadrul întâlnirii, Patriarhul Kirill a ținut un discurs în care a subliniat importanța curajului și a experienței eroilor în contextul actual:
„În deplină măsură, toți noi, cei care nu suntem oameni de război, conștientizăm importanța a ceea ce faceți, mai ales acum, în acest timp dificil. De aceea mi-am dorit foarte mult să mă întâlnesc cu voi și să îmi împărtășesc gândurile.
În general, ideea de a aduna eroii unei operațiuni militare speciale și de a le oferi posibilitatea de a participa la un program important de pregătire a cadrelor de stat este, în opinia mea, o idee foarte corectă, o inițiativă foarte oportună. În această idee se reflectă grija pentru viitorul Patriei noastre.
În popor se spune: curajul cucerește orașe. Hotărârea și curajul, alături de experiența profesională, pozițiile de stat ocupate și mai ales gândirea de stat, pot aduce roade mari și bune. Curajul cucerește orașe, iar înțelepciunea construiește statul.”
Un examen moral al vieții
Patriarhul a evidențiat și provocările și sacrificiile pe care le presupune experiența militară:
„Pentru fiecare dintre voi, războiul a devenit o graniță serioasă în viață. Experiența pe care ați acumulat-o în luptele desfășurate poate fi, fără nicio exagerare, numită neprețuită. Desigur, știm că pentru această experiență unii au plătit cu cel mai valoros lucru pe care îl are un om – propria viață. Sub ploaia de gloanțe, sub bombardamentele de artilerie, nu te poți preface. Poți să te sperii, să fugi, să închizi ochii, dar nu te poți preface. Omul se dezvăluie așa cum este, și așa cum, poate, nu se poate dezvălui întotdeauna în timp de pace. Este un examen moral complex al curajului, al loialității, al perseverenței, al umanității, iar după ce l-ai trecut, nu mai poți rămâne același.”
Discursul Patriarhului Kirill a subliniat importanța curajului și a experienței eroilor pentru viitorul națiunii și a transmis un mesaj de recunoștință și respect pentru aceștia, subliniind că încercările trecute în război sunt un test de neuitat al valorilor și caracterului uman.