Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a susținut un amplu cuvânt în cadrul conferinței „Tradiție și continuitate românească: 100 de ani Patriarhia Română, 70 de ani Antibiotice Iași”, subliniind legătura profundă a vocației medicale și misiunea spirituală a Bisericii.
Evenimentul, care reunește ierarhi, preoți, specialiști în medicină și farmacie, a avut loc la București, într-un an simbolic pentru Patriarhia Română – centenarul înființării ca instituție patriarhală – și pentru prestigioasa companie Antibiotice SA Iași, care aniversează 70 de ani de activitate.
Sănătatea trupului și a sufletului – preocupare comună
În cuvântul său, Patriarhul Daniel a evidențiat tradiția bimilenară a Bisericii în slujirea celor bolnavi, reafirmând chemarea evanghelică a creștinismului de a ocroti atât sufletul, cât și trupul omului, creat după chipul lui Dumnezeu.
„Vocația sfințitoare și vindecătoare a Bisericii cuprinde omul în integralitatea sa. Așa cum spune Sfântul Apostol Pavel, «dacă acest cort, locuința noastră trupească, se va strica, avem zidire de la Dumnezeu, casă nefăcută de mână, veșnică, în ceruri» (2 Corinteni 5,1). Duhului Sfânt (1 Corinteni 6,19)”, a spus Preafericirea Sa.
Parteneriat istoric între Biserică și Antibiotice Iași
Patriarhul României a salutat colaborarea îndelungată dintre Biserică și compania Antibiotice SA Iași, începută acum peste două decenii și întemeiată pe „cultivarea relației dintre știință și spiritualitate în slujirea oamenilor”.
„Anul înființării fabricii ieșene, 1955, are și pentru Biserica noastră semnificații deosebite, fiind anul proclamării canonizării mai multor sfinți români și al generalizării cultului Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași în toată țara”, a subliniat Preafericirea Sa.
În acest sens, cooperarea între cele două instituții este un exemplu de sinergie benefică pentru societate, într-un context în care provocările medicale și duhovnicești devin tot mai complex.
Felicitări pentru creșterea de excelență
Patriarhul a adresat felicitări conducerii și angajaților Antibiotice SA pentru contribuția la sănătate publică, atât în România, cât și în plan internațional.
„Rezultatele muncii mai multor generații de specialiști și lucrători în industria farmaceutică sunt recunoscute și apreciate în multe regiuni ale lumii, pentru efectele benefice în vindecarea bolilor și afirmarea sănătății”, a Patriarhul Daniel, adresând un mesaj special directorului general al companiei: „Felicităm pe domnul director Ioan Nani și pe toți doctorii colaboratori săi, leșinându-și sufletul Hristos, săi împreună. dăruiască sănătate, creativitate și putere de muncă.”
Un îndemn la unitate în slujirea binelui comun
Concluzia discursului a fost una de speranță și solidaritate: „Dăm mărturie despre necesitatea de a lucra împreună pentru sănătatea sufletească și trupească a poporului din care facem parte”, a transmis Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, reafirmând rolul esențial al Bisericii în societate, nu doar ca păstrătoare a credinței, ci și ca promotoare a binelui.
ADEVARULBISERICII.RO publică mesaul integral transmis de Patriarhul Daniel la Conferința „Tradiţie şi continuitate românească: 100 de ani Patriarhia Română, 70 de ani Antibiotice Iaşi”, București, 5 iunie 2025:
”Cu o tradiţie creştină bimilenară, Biserica Ortodoxă Română îşi împlineşte astăzi misiunea sfinţitoare şi slujitoare, având demnitatea instituţională de Patriarhie, aflată la Centenar, în comuniunea Ortodoxiei universale.
Vocaţia sfinţitoare şi vindecătoare a Bisericii, cultivată de-a lungul veacurilor ca mărturie, slujire şi trăire în duhul Evangheliei Domnului nostru Iisus Hristos, cuprinde omul în integralitatea sa, de fiinţă creată după chipul lui Dumnezeu, cu trup şi suflet. Sfântul Apostol Pavel vorbeşte cu speranţă, din perspectiva veşniciei, despre condiţia trecătoare a omului în lume: „De aceea, nu ne pierdem curajul şi chiar dacă omul nostru cel din afară trece, cel dinăuntru însă se înnoieşte din zi în zi. Căci necazul nostru de acum, uşor şi trecător, ne aduce nouă, mai presus de orice măsură, slavă veşnică covârşitoare. Neprivind noi la cele ce se văd, fiindcă cele ce se văd sunt trecătoare, iar cele ce nu se văd sunt veşnice. Căci ştim că dacă acest cort, locuinţa noastră trupească, se va strica, avem zidire de la Dumnezeu, casă nefăcută de mână, veşnică, în ceruri” (2 Corinteni 4, 16; 5, 1). Din punct de vedere spiritual, prioritatea în viaţa creştinului este comuniunea de iubire cu Dumnezeu Cel veşnic viu, iar această comuniune cuprinde şi grija pentru sănătatea şi sfinţirea trupului ca „templu al Duhului Sfânt” (1 Corinteni 6, 19). De aceea, văzând multele vindecări pe care le-a săvârşit Domnul Iisus Hristos asupra celor bolnavi trupeşte şi sufleteşte, dar şi adevărul rostit de El că „bolnavii au nevoie de doctor” (Marcu 2, 14), Biserica a fost mereu aproape de oamenii aflaţi în suferinţă. Mijloacele spirituale de vindecare sufletească şi trupească s-au împletit cu metodele şi procedurile ştiinţelor medicale specifice diferitelor epoci.
Consecventă dreptei învăţături de credinţă şi tradiţiilor sale educaţionale şi caritative, Biserica Ortodoxă Română dezvoltă astăzi propria sa reţea instituţională de aşezăminte sociale şi medicale. În acelaşi timp, manifestă deschidere pentru cooperare şi parteneriate cu instituţii de stat şi organizaţii non-guvernamentale care au ca obiect de activitate îngriirea sănătăţii.
Au trecut peste două decenii de când am stabilit o legătură statornică de colaborare cu Antibiotice SA Iaşi, prin cultivarea relaţiei dintre ştiinţă şi spiritualitate în slujirea oamenilor. Printr-o fericită coincidenţă, prestigioasa societate producătoare de medicamente ajunge anul acesta la vârsta de 70 de ani. Anul înfiinţării fabricii ieşene, 1955, are şi pentru Biserica noastră semnificaţii deosebite, fiind anul proclamării canonizării mai multor sfinţi români şi al generalizării cultului Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi, ocrotitoarea Moldovei, în toată ţara.
Rezultatele muncii mai multor generaţii de specialişti şi lucrători în industria farmaceutică, obţinute cu dăruire, abnegaţie şi creativitate de firma ieşeană, sunt recunoscute şi apreciate în ţară şi în multe regiuni ale lumii, pentru efectele benefice în vindecarea bolilor şi recuperarea sănătăţii.
Conferința „Tradiţie şi continuitate românească: 100 de ani Patriarhia Română, 70 de ani Antibiotice Iaşi” reuneşte astăzi slujitori ai Bisericii şi specialişti din domeniile medical şi farmaceutic. Şi prin acest eveniment noi dăm mărturie despre necesitatea de a lucra împreună pentru sănătatea sufletească şi trupească a poporului din care facem parte.
Adresăm calde felicitări domnului director Ioan Nani şi tuturor colaboratorilor săi de la Antibiotice SA Iaşi, în acest an de bilanț și sărbătoare. Ne rugăm Domnului Iisus Hristos, Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre, să dăruiască tuturor sănătate, creativitate și putere de muncă, pentru noi împliniri în nobila activitate de cercetare şi producţie farmaceutică, sub îndemnul „Știinţă şi suflet”.
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române”