Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a predicat, în Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Constanța, despre viața și exemplul Sfinților Vlasie și Meletie, subliniind puterea rugăciunii, credința neclintită și importanța mijlocirii Maicii Domnului.
Sfântul Vlasie – model de rugăciune și smerenie
Arhiepiscopul Tomisului a evocat viața pilduitoare a Sfântului Vlasie, care și-a trăit întreaga existență în rugăciune și apropiere de Dumnezeu. „El își dorea mai degrabă necazul, care îl ținea aproape de Dumnezeu, decât bucuria, pentru că știa că după necaz vine bucuria. Trăia atât de înțelept și nu-și lua mintea de la cer, deși era cu trupul pe pământ”, a spus ierarhul.
IPS Teodosie a relatat și o minune a Sfântului Vlasie, care, prin credința sa, a reușit să meargă pe apă. „Văzând acestea, vrăjitorii din vremea sa au încercat să-l imite, dar s-au înecat, pentru că nu aveau cine să-i sprijine. Doar Dumnezeu este stăpânul făpturilor și El face, de multe ori, amarul dulce”, a explicat Arhiepiscopul.
Sfântul Meletie – marele apărător al dreptei credințe
În continuare, ierarhul a vorbit despre Sfântul Meletie, Arhiepiscop al Alexandriei, un mare luminător al credinței ortodoxe. „Sfântul Meletie a fost ales ierarh într-o perioadă de mari frământări, după Sinodul I Ecumenic, care a statornicit învățătura că Fiul lui Dumnezeu este egal cu Tatăl și nu o creatură a Lui”, a spus IPS Teodosie.
Arhiepiscopul a amintit că Sfântul Meletie a fost izgonit de trei ori din scaunul său, dar niciodată nu s-a clătinat în credință. „A participat la Sinodul al II-lea Ecumenic de la Constantinopol și a apărat învățătura despre Duhul Sfânt, împotriva celor care spuneau că Duhul nu este de o ființă cu Tatăl și cu Fiul”, a subliniat ierarhul.
„Întotdeauna mulțumea lui Dumnezeu pentru toate greutățile, căci știa că prin încercări se ajunge la desăvârșire. Acatistul său ne îndulcește sufletul, arătându-ne că necazurile ne apropie de Dumnezeu”, a adăugat Înaltpreasfințitul Teodosie.
Maica Domnului – cea mai puternică mijlocitoare
În încheiere, Arhiepiscopul Tomisului a evidențiat rolul Maicii Domnului în viața creștinilor, subliniind că nimeni nu poate mijloci pentru noi așa cum o face ea. „Fiul Său îi spune: Știu că cel pentru care mijlocești nu este vrednic, dar dacă Tu îmi ceri, cum să nu Te ascult?”, a spus ierarhul.
„Să fim încredințați în fiecare zi că suntem fiii Maicii Domnului, și că, dacă o chemăm, nu ne va lăsa fără ajutor. De aceea, să o rugăm pe Maica Domnului, pe Sfântul Meletie și pe Sfântul Flavian să fie mijlocitorii și ajutătorii noștri”, a încheiat IPS Teodosie.
ADEVARULBISERICII.RO publică transcrierea predicii rostite de ÎPS Teodosie:
”Preacuvioși și preacucernici părinți, iubiți credincioși,
Acatistul Sfântului Vlasie ne arată cât de mult îl iubea pe Dumnezeu acest sfânt. El își dorea necazul, care îl ținea mai aproape de Dumnezeu, mai mult decât bucuria, pentru că știa că, după necaz, vine bucuria. Trăia atât de înțelept, încât nu-și lua mintea de la cer, deși era cu trup și trăitor pe pământ. Atât de puțin mânca, atât de mult se ruga și niciodată nu se oprea din exprimarea dorului față de Dumnezeu. Se ruga mereu, ajuta mereu pe alții și se bucura să-și ajute semenii într-un mod atât de deplin.
Rugăciunea îi dădea prospețime sufletului, simțea prezența lui Dumnezeu în sufletul său în permanență. Este unul dintre sfinții care au trăit atât de simplu și n-a avut cumpene grele, pentru că nu s-a despărțit deloc de Dumnezeu. Și Dumnezeu i-a ascultat rugăciunea, căci aceasta Îi cerea: „Doamne, Te rog să rămâi cu mine, să nu mă lași și să-mi fii mereu ajutor”.
De aceea a reușit să meargă pe apă ca pe uscat. În vremea aceea, erau mulți vrăjitori și idoli care nu voiau să se lase mai prejos. Oamenii care se adunau la Sfântul Vlasie lăudau puterea lui Dumnezeu, iar el le spunea: „Nu mă lăudați pe mine, eu n-am putere. Dumnezeu lucrează prin mine”.
Văzând acestea, vrăjitorii spuneau: „Dar idolii noștri, zeii noștri, sunt mai prejos? Cum merge acesta pe apă? Hai să mergem și noi!”. Și mulți s-au înecat, căci nu avea cine să-i sprijine. Doar Dumnezeu este stăpânul tuturor făpturilor și El face, de multe ori, amarul dulce. Apa în care te scufunzi o poate face dreaptă și lină, ca să poți merge pe ea. Toate minunile aparțin lui Dumnezeu.
De aceea, Sfântul Vlasie a fost și rămâne un mare rugător pentru cei împuținați în credință. Rugăciunile sale au ajutat pe cei din timpul său, dar și de-a lungul vremii au ajutat pe mulți creștini. Acum, în ceruri, se roagă mai departe pentru noi toți.
Sfântul Meletie, arhiepiscop al Alexandriei, este un mare luminat și luminător, așa cum îi spune numele. El a fost ales ierarh într-o perioadă de mari frământări, după Sinodul I Ecumenic, care a statornicit învățătura că Fiul lui Dumnezeu este egal cu Tatăl și nu este creatura Tatălui, ci Fiul Tatălui, Lumină din Lumină.
Sfântul Meletie a fost atât de înțelept, încât a arătat cele trei lumini ale Dumnezeirii, cele trei Persoane care subzistă într-o singură ființă – Dumnezeul cel adevărat.
De trei ori a fost izgonit din scaunul său:
- Primul domnitor a venit împotriva credinței și l-a alungat.
- Iulian Apostatul, întâi l-a primit, apoi l-a alungat.
- Până când a venit împăratul Grațian, care l-a lăsat statornic.
În anul 381, Sfântul Meletie a participat la Sinodul al II-lea Ecumenic de la Constantinopol, unde s-a hotărât învățătura despre Duhul Sfânt. Ereticii, după ce L-au micșorat pe Fiul, au micșorat și pe Duhul Sfânt, spunând că nu este de o ființă cu Tatăl și cu Fiul. Sfântul Meletie a avut un rol esențial în apărarea adevărului de credință.
Întotdeauna mulțumea lui Dumnezeu pentru toate greutățile, căci știa că prin greutăți se ajunge la Dumnezeu. Acatistul său ne îndulcește sufletul, arătându-ne că necazurile ne apropie mai mult de Dumnezeu. Ne-a lăsat o învățătură curată despre Preasfânta Treime și rămâne un mare dascăl al Bisericii.
Sfânta Treime, prin cuvintele Sfântului Meletie, dobândește o strălucire desăvârșită, pentru că el a arătat că cele trei Persoane strălucesc la fel, niciuna nefiind mai mică decât cealaltă. Sfânta Treime este Dumnezeu Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, de aceea și noi trebuie să fim în frățietate, armonie, pace, dragoste, iubire și bucurie.
Acatistul Maicii Domnului ne arată câte daruri aduce ea și cât de mult se roagă pentru noi. Bătrânul Simeon a prorocit că prin sufletul ei va trece sabie. Cât de mult s-a întristat și s-a mâhnit, văzând că Fiul său, Cel care a venit să aducă viață, pace, dragoste și bucurie, era lovit, batjocorit și răstignit.
Maica Domnului a fost îndurerată, dar în toată durerea ei, a lăudat durerile Fiului său, căci știa că ele sunt răscumpărătoare pentru păcatele întregii omeniri, de la început până la sfârșitul veacurilor.
Niciun sfânt, nici toți sfinții la un loc, nu ne pot ajuta așa cum ne ajută Maica Domnului, căci ea este ascultată de Fiul său și de Dumnezeu. Chiar dacă suntem păcătoși și trebuie să suferim durerile păcatelor noastre, Maica Domnului mijlocește să ne izbăvim.
Fiul său dumnezeiesc îi spune: „Știu că nu este vrednic cel pentru care mijlocești, că nu s-a îndreptat. Dar dacă tu îmi ceri, care Fiu adevărat nu-și ascultă Maica? De aceea, Eu te ascult pe tine. Ori de câte ori îmi ceri să ajut pe fiii tăi, pe care Eu ți i-am dat”.
Să fim încredințați în fiecare zi că suntem fiii Maicii Domnului și că, dacă strigăm la ea, nu ne va lăsa fără ajutor. De aceea, să o rugăm pe Maica Domnului, pe Sfântul Meletie și pe Sfântul Flavian să fie mai departe mijlocitorii și ajutătorii noștri.
Să ne bucurăm și acolo de rugăciuni să ajute Dumnezeu să fim mereu râvnitori următori Sfinților și să fim împreună. Nu numai aici, ci să fim împreună mai ales în cetatea lui Dumnezeu cea sfântă din cer, aceea e adevărata fericire și bucurie nesfârșită.”, a predicat ÎPS Teodosie.