Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a predicat, marți, în Catedrala Arhiepiscopală din Constanța. El a vorbit despre Împărăteasa Teodora, cea care are un rol uriaș în creștinism.
”Iată, noi prăznuim astăzi un sfânt sfințit mucenic, o mare împărăteasă și, împreună cu sfântul mucenic, prăznuim și alți mucenici și mucenițe. Sfântul Flavian era din Capadocia Armeniei. Acesta a fost ales episcop de tot poporul care l-a cunoscut. Au insistat să le fie episcopul lor, pentru că era un om credincios și bun, rugător și care știa toate rânduielile. Atunci nu erau școli atât de înalte, dar, prin practica pe care o făceau, mulți dintre cei ce iubeau Biserica erau aleși să fie slujitori.
Iată, Flavian, fiind ales episcop, a mărturisit credința cu multă putere. În vremea aceea, împărații păgâni conduceau Imperiul și iată că el a început să slujească în ascuns. Văzând cât de mare primejdie este să-i lase pe creștini fără păstor, îi chema pe credincioși în diferite peșteri, în locuri ascunse, și astfel s-a ferit de cei ce-l urmăreau. Însă, în timp ce era căutat de mulți trimiși ai împăratului, care încercau să găsească creștinii ascunși, Sfântul Flavian, împreună cu alți credincioși și slujitori, s-a retras într-o peșteră. Niște vânători au dat peste ei și au vestit împărăției că acolo se ascund creștini. Împăratul a trimis soldații să-i aducă înaintea lui pe toți.
Aduși înaintea împăratului, li s-a cerut tuturor să aducă jertfă idolilor, dar Sfântul Flavian nu s-a supus nicidecum, ci a mărturisit credința în Hristos, spunând:
„Dacă mă veți omorî, nu-mi faceți mie un rău, ci vouă vă faceți rău, pentru că eu oricum trăiesc și mă bucur, și când va veni ceasul morții vreau să mă duc la Hristos. Dacă vreți să grăbiți drumul meu spre Hristos, eu Îl mărturisesc cu toată inima, și chiar dacă va fi să plătesc cu viața mea, voi plăti cu bucurie, ca să ajung la Hristos.”
Atunci l-au închis în temniță. Acolo se aflau deja șapte femei și trei copii, închiși tot pentru credința lor în Hristos. Sfântul Flavian i-a întărit în credință și le-a spus:
„Să nu vă temeți nici pentru voi, nici pentru copiii voștri! Să-L mărturisiți pe Hristos până la capăt!”
După un timp, au fost scoși din temniță și li s-a cerut din nou să jertfească idolilor, dar nu s-au supus nicidecum. Atunci au fost executați cu toții prin tăierea capului, și astfel și-au primit cununa muceniciei: Flavian, cele șapte femei și cei trei copii. Iată, cerul s-a îmbogățit cu încă 11 sfinți mucenici care au primit lumina și cununa muceniciei.
Astăzi o prăznuim și pe împărăteasa Teodora. Aceasta a fost dintr-un neam ales și a fost soția împăratului Teofil, un mare luptător împotriva sfintelor icoane. Ea a ascuns icoanele, văzând că nu-l poate convinge pe bărbatul ei, Teofil, să nu le prigonească. Căci Fiul lui Dumnezeu s-a întrupat, iar icoana Lui ne este mărturie, pentru ca noi să ne închinăm Lui. Mântuitorul a lăsat chiar El icoana Sa, imprimându-și chipul sfânt pe mahrama Veronicăi.
Împărăteasa Teodora a văzut că nu are cu cine sta de vorbă și s-a rugat lui Dumnezeu să o ajute să-l întoarcă pe soțul ei de la această rătăcire, dar nu a reușit.
Mulți creștini au fost răniți, icoanele au fost luate și batjocorite. Și iată ce a făcut Dumnezeu: pentru că Teodora s-a rugat îndelung, împăratul Teofil a murit, iar Teodora a rămas împărăteasă. Timp de șapte ani a condus imperiul, iar ea este cea care, în anul 842, a adunat mulțime de ierarhi și preoți care au dat învățătură că icoanele nu sunt idoli, ci reprezentări reale ale Fiului care s-a întrupat, ale Maicii Domnului, ale Sfintei Treimi care s-a arătat lui Avraam, ale sfinților.
Împărăteasa Teodora a adus din nou icoanele ascunse și s-a bucurat. A chemat ierarhii care fuseseră alungați de soțul său, l-a readus pe Flavian, ierarhul Constantinopolului, pe care Teofil îl exilase, și a restabilit cultul Sfintelor Icoane. Acest cult este sărbătorit în Duminica Ortodoxiei, care a fost prăznuită pentru prima dată în prima duminică din Postul Mare, anul 843.
Împărăteasa Teodora a condus Imperiul Roman de la Constantinopol timp de șapte ani și a făcut multe lucruri bune. Avea patru fiice, pe care le-a crescut întru credință. După ce a condus imperiul, s-a retras la o mănăstire împreună cu fiicele sale și s-a sfârșit în anul 867. Este cinstită ca sfântă, iar trupul ei a fost găsit nestricat la mormântul său.
Împărăteasa Teodora rămâne un simbol al restabilirii cultului icoanelor, care fusese stabilit la Sinodul al VII-lea Ecumenic, dar, iată, după aceea s-au mai ridicat potrivnici, căci Satana este izvorul tuturor ereziilor. După ce icoanele au fost cinstite în toată Biserica, s-au găsit oameni precum împăratul Teofil și alții care au început să lupte împotriva adevărului.
Să ne rugăm Sfântului Mucenic Flavian, împreună cu cele șapte femei mucenițe și cu cei trei copii, precum și Sfintei Împărătese Teodora, să ne fie mijlocitori, să ne ajute să ne ținem credința curată, cu fapte bune, cu jertfelnicie și cu dragoste înaintea lui Dumnezeu. Această credință trebuie să ne fie tuturor călăuză în viață și cale spre Împărăția Cerurilor, de care să avem parte cu toții. Amin!”, a spus ÎPS Teodosie.