În anul 2024, Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor a fost un bun prilej pentru a evidenția activitatea preoților de caritate în unitățile medicale unde slujesc. În Arhiepiscopia Bucureștilor, pe parcursul acestui an, clericii din spitale și din instituțiile medicale au fost în continuare alături de cei suferinzi și de personalul medical, prin intensificarea rugăciunii, dar și prin inițierea de activități sociale, culturale și educaționale, conform Trinitas TV.
”Privind retrospectiv în anul 2024, putem aminti câteva direcții generale ale activității preotului de caritate. Sub aspect sacramental-liturgic, am constatat că programul liturgic s-a intensificat. În paraclisele spitalelor și centrelor de îngrijire se slujește Sfânta Liturghie chiar și de două ori pe săptămână, cel puțin, și se săvârșesc Taina Sfântului Maslu, acatiste și pomeniri pentru cei care se află în suferință.
În plan pastoral-misionar, preoții de caritate au participat la mai multe evenimente care au avut ca obiectiv vestirea cuvântului lui Dumnezeu în comunitățile unde slujesc. Sub aspect social-filantropic, trebuie să amintim că mulți preoți de caritate desfășoară, pe lângă paraclisele în care slujesc, și activități social-filantropice. Acestea își propun să ajute bolnavii sau persoanele care se află în diferite lipsuri, inclusiv familiile cu mulți copii internate în spitale sau bolnavii care au nevoie de medicamente pentru îngrijirea sănătății. Prin colectele desfășurate în paraclisele spitalelor, preoții de caritate au reușit să ajute și comunități care au nevoie de sprijin.
De asemenea, preoții de caritate au creat parteneriate cu centre de îngrijire din zone rurale. Aceste centre au primit ajutor sub formă de haine, medicamente și obiecte sanitare necesare beneficiarilor. Sub aspect edilitar-administrativ, preoții de caritate au avut o activitate bogată. În acest an, paraclisul Spitalului „Victor Babeș” a fost târnosit, iar raclele cu sfintele moaște, destinate spre închinare și întărire în credință, au fost sfințite. Totodată, două troițe au fost sfințite lângă paraclisele spitalelor, iar capelele au fost împodobite cu obiecte de cult și au fost aduse cărți de rugăciune.
Tot în acest an, preoții de caritate au îmbogățit biblioteca paracliselor cu cărți duhovnicești și au distribuit astfel de cărți în anumite secții din spitale.”, a spus Alin Nica, coordonatorul preoților de caritate din Arhiepiscopia Bucureștilor.
Anul 2024 a fost și un prilej pentru definirea identității preoților de caritate prin adoptarea unei vestimentații specifice și elaborarea unui ghid al preotului de caritate.
”La nivelul preoților de caritate, am avut mai multe inițiative. Putem aminti aici proiectele principale începute în primele luni ale anului 2024, cum ar fi contribuția pe care preoții de caritate au adus-o pentru realizarea picturii Sfinților Chir și Ioan din Catedrala Națională.
De asemenea, menționăm realizarea Ghidului preotului de caritate, o carte ce și-a propus să vină în sprijinul preoților de caritate care desfășoară activitatea în spitale și centre de îngrijire. În această carte se regăsesc teme teologice și sociale, precum adicțiile, iar ghidul își propune să aducă în prim-plan și lucrarea preotului, așa cum este văzută din exterior. Totodată, sunt incluse exemple de activități desfășurate de-a lungul unui an, oferind un model de pastorație pentru preoții de caritate.
De asemenea, s-a introdus uniforma clericală de culoare albastră, care constituie un semn distinctiv al preoților de caritate în cadrul breslei clericale din Arhiepiscopia Bucureștilor. Această uniformă are rolul de a crea un corp clerical cu o identitate mai bine conturată.
Un alt proiect notabil este realizarea Moliftelnicul preotului de caritate, o carte de cult care aduce ca noutate necesitatea susținerii activităților misionare ale preoților în spitale și centre de îngrijire.”, a adăugat Alin Nica, coordonatorul preoților de caritate din Arhiepiscopia Bucureștilor.
În Arhiepiscopia Bucureștilor, 66 de preoți de caritate își desfășoară activitatea în instituții medicale și de îngrijire, contribuind astfel semnificativ la sprijinirea bolnavilor și la întărirea comunităților din aceste medii.