140 de elevi din județul Timiș, care au obținut premii și mențiuni la etapa județeană a Olimpiadei Naționale de Religie Ortodoxă și a Olimpiadei Naționale Interdisciplinare „Cultură și Spiritualitate Românească”, au fost premiați de Arhiepiscopia Timișoarei. Festivitatea a avut loc la Parohia Timișoara Iosefin.
Festivitatea de premiere a fost precedată de un moment de rugăciune în Biserica „Nașterea Maicii Domnului” a Parohiei Timișoara Iosefin, după care reprezentanții Centrului Eparhial au transmis binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului. Întâlnirea a continuat în sala de festivități a parohiei, unde profesoara Daniela Buzatu, inspector școlar pentru disciplina Religie, a mulțumit elevilor și profesorilor pentru implicare.
Toți elevii au fost răsplătiți la final cu diplome, cărți, iconițe și dulciuri.
„A fost o sărbătoare astăzi pentru biserica noastră, care, iată, a primit peste 100 de tineri din Timișoara și din tot județul – tineri de o calitate intelectuală și morală de excepție. Toți acești tineri au participat la olimpiadele școlare județene, la olimpiadele de religie și au obținut rezultate foarte bune. Asta subliniază, pe de o parte, atașamentul lor față de valorile noastre creștin-ortodoxe, atașamentul lor față de disciplina religie și, totodată, faptul că sunt tineri credincioși.” a spus, pentru Trinitas TV, părintele Ionel Popescu, vicar eparhial.
Mulțumim Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan Selejan pentru purtarea de grijă și binecuvântările pe care le oferă tinerilor și profesorilor de religie.”, a declarat Daniela Buzatu, inspector școlar pentru disciplina Religie.
”Avem foarte mulți tineri dornici să participe la aceste două concursuri școlare, ceea ce arată că tinerii îndrăgesc disciplina religie, credința și cultura românească. Această implicare activă a tinerilor demonstrează atât dorința lor de a cunoaște, cât și dorința de a aplica învățăturile Bisericii în viața lor. Îi felicităm pe tinerii participanți, pe profesorii și îndrumătorii lor și îi îndemnăm să rămână aproape de Biserică, de valorile credinței și de valorile spirituale și culturale ale poporului român.”, a precizat părintele Cristian Păiș, consilier eparhial.
Mărturiile elevilor premiați au reflectat entuziasmul și recunoștința:
„A fost o experiență minunată, unde am învățat să mă cunosc pe mine însumi și mi-am întărit relația cu Dumnezeu și cu semenii, făcându-mi mai mulți prieteni. Pot spune că am petrecut niște clipe minunate alături de colegi din județul Timiș, dar și din alte județe.
Am întâlnit oameni foarte talentați, oameni plini de har, care au venit și ne-au îmbogățit cu cunoștințele lor. A fost o experiență foarte frumoasă, în care ne-am bucurat de comorile atât religioase, cât și spirituale. A fost o competiție strânsă. Am fost printre cei mai buni.
E o mare minune să ajungi la etapa națională și a fost o mare bucurie. De asemenea, o mare binecuvântare. Slavă Domnului, am luat și un punctaj foarte, foarte bun.”
În total, au fost acordate 210 premii și mențiuni, atât elevilor care s-au remarcat la etapele județene, cât și celor 60 de profesori de religie care i-au îndrumat. Au fost, de asemenea, evidențiați și profesorii care i-au însoțit pe elevii olimpici la fazele naționale.