Cătălin Raiu, membru al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), a făcut declarații controversate care par să sugereze existența unei crize de autoritate în interiorul Bisericii Ortodoxe Române (BOR). Pornind de la o întrebare provocatoare – „A pierdut Patriarhul Daniel conducerea Bisericii?” – Raiu a oferit răspunsuri care ridică mai multe semne de întrebare decât clarificări.
O întrebare jignitoare la adresa BOR
Aducerea în discuție a autorității Patriarhului Daniel, lider incontestabil al BOR, reprezintă un atac voalat asupra instituției bisericești și a structurii sale tradiționale. Sugestia că Biserica ar putea funcționa ca „unități militare” este o analogie deplasată, care demonstrează o înțelegere superficială a modului în care funcționează o comunitate religioasă de dimensiunea și importanța BOR.
Ambiguitate mascată sub pretextul neutralității
În timp ce neagă că BOR ar fi pro-rusă sau că Patriarhul Daniel ar fi pierdut controlul asupra instituției, Raiu insinuează că există o lipsă de coerență între mesajul central al Patriarhiei și atitudinile preoților din teritoriu. Acest tip de discurs nu doar că sugerează o divizare în rândul clerului, dar subminează imaginea de unitate a uneia dintre cele mai respectate instituții din România.
Atac indirect la principiile BOR
Raiu mai afirmă că Biserica trebuie să dezvolte „o cultură mai pregnantă a democrației”, sugerând că preoții BOR nu ar înțelege regimul democratic actual. Această remarcă jignește profund o instituție care a supraviețuit dictaturilor și care a sprijinit constant valorile fundamentale ale democrației, precum libertatea religioasă și drepturile omului.
Acuzațiile indirecte aduse de un membru al CNCD riscă să alimenteze polarizarea socială și să compromită credibilitatea unei instituții care își are fundamentul în unitatea comunității.
Declarațiile lui Cătălin Raiu, sub o mască nereușită a neutralității, conțin elemente care subminează subtil autoritatea Bisericii Ortodoxe Române și a Patriarhului Daniel. Abordarea unor întrebări provocatoare, precum cea legată de conducerea BOR, nu doar că este nefondată, ci și periculoasă pentru coeziunea socială. Este inacceptabil ca un reprezentant al CNCD să lanseze astfel de insinuări, punând sub semnul întrebării o instituție fundamentală pentru identitatea și valorile românești, precum și pe liderul acesteia.