În ultimii ani, în rândul tinerelor familii, a apărut o nouă „modă” de a amâna botezul copiilor, preferând să le dea doar un nume oficial în acte, fără să-i boteze conform tradiției ortodoxe. Acest fenomen îngrijorează profund Biserica Ortodoxă, iar Mitropolitul de Xanthi, Pantelimon, a comentat această tendință, subliniind importanța botezului pentru protecția spirituală a copiilor.
„L-am scos pe Hristos din viața noastră”
Mitropolitul grec a explicat gravitatea situației din punct de vedere spiritual: „Îl scoatem pe Hristos afară din școlile noastre și din viața noastră. Iar atunci când Îl scoatem pe Hristos din viața noastră, nu rămâne un loc gol, ci el este ocupat de antihrist. Eu consider că este o crimă să lăsăm copiii nebotezați. În realitate, nu îi iubim dacă îi lăsăm neprotejați de Harul lui Dumnezeu.”
Botezul ca o responsabilitate a părinților
Referindu-se la responsabilitatea părinților, Mitropolitul a spus: „Datoria noastră ca părinți este să îi facem creștini și membri ai Bisericii. Nu îi iubim cu adevărat când îi lăsăm ‘neprotejați’ de Harul lui Dumnezeu.” El a adăugat că la fel cum părinții nu cer permisiunea copiilor când îi vaccinează, nu ar trebui să aștepte până când copilul ajunge la 18 ani pentru a decide botezul.
Critici la adresa Ministerului Educației
Mitropolitul și-a exprimat nemulțumirea față de educația religioasă, subliniind rolul pe care l-a avut Biserica în trecut: „Când eram la școală, profesorii ne duceau duminică la biserică. Astăzi, se mai face rugăciune în școală? Eu cred că acest lucru depinde de bunăvoința directorului și a profesorilor. Vedeți ce se întâmplă când scoatem pe Hristos din viața noastră? Acestea sunt consecințele pe care le trăim zilnic.”
„Responsabilitatea față de viitor”
Mitropolitul Xanthi a reiterat importanța botezului pentru viitorul copiilor și a atras atenția asupra faptului că Biserica nu impune restricții de vârstă pentru botez: „Botezăm la orice vârstă, dar ar fi bine să nu lăsăm copiii să ajungă prea mari înainte de botez. Este datoria noastră să-i facem membri ai Bisericii și să-i protejăm cu Harul lui Dumnezeu.”
Cu ocazia noii „mode” a denumirii
„L-am scos pe Hristos din viețile noastre – Mare este și responsabilitatea Ministerului Educației”, notează el în „Θ”
O nouă „modă” mai ales în rândul cuplurilor tinere își face apariția în ultima vreme, de când după căsătoria civilă, acordul de conviețuire, căsătoria cuplurilor de același sex etc. a apărut… „botezul politic” sau altfel „denumirea”. „.
Mulți aleg să lase copilului libertatea de a-și alege religia când acesta ajunge la maturitate, dându-și pur și simplu numele la registratură, fără a primi botezul Bisericii.
Ceva pe care mulți îl consideră o altă „înfrângere” a Bisericii Ortodoxe și a actorilor religioși.
„L-AM LUAT PE HRISTOS DIN VIEȚELE NOASTRE – CÂND NU NE BOTEȘM COPIIII, NU ÎI IUBIM”
Mai detaliat, el explică că „cea mai mare problemă a noastră în Grecia este cea demografică. Alaltăieri în Ierarhie am avut o prezentare despre sprijinul familiei, care a fost făcută de Sfântul Salonic. Și ne-a spus ceva și ne-am înfiorat. În 2023 am avut 71.000 de nașteri și 120.000 de decese. Ajungi unde mergem. Școlile sunt închise în fiecare zi, iar după ce școlile sunt închise, se închid și taberele și bineînțeles și satele sunt pustii. Vedem și violență. Nu doar violența domestică, ci și violența în școli chiar și de la copiii de 5 și 6 ani care își atacă colegii de clasă. L-am luat pe Dumnezeu, L-am scos pe Hristos din școala noastră. Din viața noastră. Și când Îl scoatem pe Hristos din viața noastră, dansul nu rămâne gol. Antihrist preia controlul. Consider că este o crimă să ne lăsăm copiii nebotezați (pentru că astăzi spun adesea că „înaintăm”) și să hotărâm la vârsta de 18 ani (deși acum ei decid multe lucruri la o vârstă mult mai mică, cum ar fi ei înșiși). -determinare). Personal, cred că în felul acesta nu îi iubim pentru că nu îi „aparam” cu Harul lui Dumnezeu. Pentru aceasta părerea mea și totodată cererea mea – aș spune – către proaspeții părinți, este să își boteze copiii. Cineva imi va spune „bine, nu ar trebui sa ne intrebam copilul?” Să-i dea vaccinurile pentru bolile copilăriei, cerem? Noi, ca părinți, o vom boteza. Îi vom oferi o educație creștină și de atunci, când va crește, are propria responsabilitate. Dar responsabilitatea noastră este să-l facem creștin și membru al Bisericii. Personal, cred că responsabilitatea părintelui este mare. Nu-i iubim cu adevărat când îi lăsăm „neblindați” de Harul lui Dumnezeu. Biserica nu are restricții de vârstă în materie de botez. Botezăm la orice vârstă. Dar eu – bineînțeles că vorbesc despre altă epocă – îmi amintesc că în satul meu copiii erau botezați înainte de a împlini patruzeci de ani. Este bine că copiii nu își cronometrajează singuri.”
„CHIAR MINISTERUL EDUCAȚIEI ARE O RESPONSABILITATE FOARTE MARE”
El a mai menționat că „Biserica de-a lungul timpului Îl va propovădui pe Hristos Mântuitorul. Din păcate, astăzi oamenii L-au scos pe Hristos din viețile noastre. Poate chiar și noi cei care mergem la biserică. Când se termină Sfânta Liturghie, care este viața noastră de atunci încolo? Chiar și Ministerul Educației are o responsabilitate foarte mare. Îmi amintesc, când eram student, profesorul nostru mergea la Biserică duminica. El ne vorbea despre Hristos. Și când mergeam la liceu – care era departe de satul nostru – dacă mergeam în satul nostru în weekend, luni trebuia să ducem o adeverință la directorul liceului că mergem la biserică. Desigur, dacă spunem asta astăzi, vor râde și vor face de râs de noi. Există rugăciune la școală astăzi? Cred că se lasă la latitudinea fiecărui director și a profesorilor. Există slujbe bisericești? Deci, atunci când Îl scoatem pe Hristos din viața noastră, vedeți rezultatele pe care le experimentăm în fiecare zi. De remarcat ca odata cu a treia alocatie pentru copil pe care o acordam de 25 de ani, cerem in actele justificative care ni se prezinta cand cuplul a facut casatorie civila si ca si-au botezat copiii. Și cumva îi putem sfătui – când vin părinții să încaseze cecurile, deci avem o comunicare ca eparhie cu noile cupluri – să facă cununie religioasă și botezul copiilor lor”.