Sâmbătă, 26 octombrie 2024, Bucureștiul va fi scena a două evenimente majore care vor atrage mii de participanți din întreaga țară și din străinătate: marșul de protest organizat de comunitatea LGBTI și aliații acesteia, precum și pelerinajul tradițional dedicat Sfântului Dimitrie cel Nou. Decizia scandaloasă a homosexualilor de a face acest marș chiar în timp ce pelerinii se adună pe Dealul Patriarhiei pentru a se închina la moaște nu reprezintă nimic altceva decât o sfidare la adresa credincioșilor.
Protestul pentru legalizarea parteneriatului civil
Marșul comunității LGBTI, intitulat „Tradiția noastră e iubirea”, organizat de Asociația MozaiQ, va începe în Piața Universității la ora 14:00 și va continua până la Piața Victoriei, în fața Guvernului. Participanții cer politicienilor să acționeze rapid pentru legalizarea parteneriatului civil în România, aducând în atenție drepturile pe care această formă juridică le-ar oferi atât cuplurilor gay, cât și celor heterosexuale necăsătorite.
„Ne-am săturat de declarații sforăitoare. Dacă România vrea să fie pe traseul european, trebuie să își respecte minoritățile”, a declarat Vlad Viski, director executiv MozaiQ. De asemenea, el a subliniat că această cerință devine urgentă după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat România pentru nerecunoașterea cuplurilor gay.
Pelerinajul Sfântului Dimitrie
În același timp, mii de credincioși participă la pelerinajul anual dedicat Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, care se desfășoară pe Colina Patriarhiei. Evenimentul atrage de obicei numeroși pelerini veniți să se închine la moaștele sfântului, evenimentul fiind unul dintre cele mai importante pentru Biserica Ortodoxă Română.
Tensiuni și măsuri sporite de securitate
Această suprapunere de evenimente, cu tematici extrem de diferite, poate crea tensiuni, mai ales că atât marșul LGBTI cât și pelerinajul religios atrag oameni cu viziuni contrastante. Organizațiile religioase și conservatoare au contestat în trecut revendicările comunității LGBTI, subliniind importanța familiei tradiționale.
Pentru a asigura ordinea publică, autoritățile au mobilizat un număr mare de forțe de ordine, pregătite să prevină orice confruntări sau incidente care ar putea apărea între cele două grupuri de participanți.