La praznicul Pogorârii Duhului Sfânt, Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, s‑a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Pantocrator, din localitatea Drăgănești‑Vlașca, județul Teleorman. Cu acest prilej, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească la Altarul de vară al așezământului monahal.
Din soborul de slujitori care s‑au rugat împreună cu Preasfinția Sa au făcut parte părintele arhimandrit Serafim Baciu, vicar administrativ al Episcopiei Alexandriei și Teleormanului; părintele arhimandrit Sebastian Serdaru, starețul obştii monahale; părintele Dragoș‑Ciprian Vîrșescu, consilier eparhial, precum și alți preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură rostit, Preasfințitul Părinte Episcop Galaction le-a vorbit credincioșilor despre praznicul Cincizecimii, subliniind rolul pe care Duhul Sfânt îl are în viața creștinilor: „Ziua Cincizecimii nu este doar o amintire a unui eveniment trecut, ci o reînnoire vie și dinamică a prezenței Duhului Sfânt în lume și în inimile noastre. Harul pogorât asupra Apostolilor nu s‑a stins, ci rămâne viu, lucrător și mângâietor în Biserică până la sfârșitul veacurilor. Suntem chemați, cu toții, să fim vase alese ale acestui har, trăind o viață curată, luminată de credință și întărită prin rugăciune neîncetată și comuniune cu Sfintele Taine. Sfințenia nu este un dar rezervat doar clerului sau monahilor, ci o chemare universală pentru fiecare creștin, indiferent de locul în care se află. Prin spovedanie, împărtășire și Taina Sfântului Maslu, sufletul se eliberează de povara păcatului și devine din nou un locaș sfințit al harului dumnezeiesc. Rugăciunea «Împărate Ceresc, Mângâietorule…» nu este doar începutul slujbelor, ci o invocare profundă, plină de dor și smerenie, pentru ca Dumnezeu să Se pogoare și să rămână întru noi. Să nu permitem ca Duhul Sfânt să treacă nepăsător pe lângă inimile noastre; să‑I deschidem cu toată încrederea și smerenia porțile sufletului, ca El să ne lumineze, să ne întărească și să ne călăuzească pe calea mântuirii”.
Potrivit tradiției Bisericii, după Sfânta Liturghie a fost săvârșită Vecernia plecării genunchilor, în cadrul căreia Preasfințitul Părinte Galaction împreună cu preoții slujitori au rostit șapte rugăciuni de invocare a ajutorului Preasfintei Treimi deasupra frunzelor de nuc, pe care le‑au împărțit la final credincioșilor prezenți.