Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii a transmis un mesaj puternic de unitate și rezistență în fața provocărilor politice și spirituale, subliniind că, în ciuda frontierelor politice apărute în fostul spațiu sovietic, Biserica Ortodoxă Rusă nu recunoaște aceste diviziuni. Patriarhul a reiterat că „pentru Biserica Rusă, Kiev, Minsk și alte capitale ale fostelor republici sovietice rămân importante centre spirituale ale unei singure Sfinte Rusii”.
Biserica Ortodoxă Rusă: „Nu există frontiere spirituale”
Patriarhul Kirill a subliniat că, deși au apărut frontiere politice, Biserica Ortodoxă Rusă nu recunoaște aceste separări, întrucât „noi suntem Biserica întregii Rusii”. El a subliniat importanța Kievului și a altor centre spirituale din fostele republici sovietice pentru unitatea „Sfintei Rusii”, un concept care depășește granițele naționale și politice. „Acest sentiment de unitate este adânc înrădăcinat în conștiința clerului și a credincioșilor noștri, nu doar în Federația Rusă, ci și acolo unde, pentru astfel de afirmații, oamenii riscă să-și piardă libertatea”, a spus Patriarhul, referindu-se în special la situația dificilă a Bisericii Ortodoxe Ruse în Ucraina.
„Niciun compromis între adevăr și minciună”
Patriarhul Kirill a fost ferm în a respinge orice compromis atunci când vine vorba de credință și de adevărul propovăduit de Biserică. „Nu poate exista un compromis între Dumnezeu și diavol, între adevăr și minciună. În politică sau în afaceri, compromisurile pot exista, dar nu în Biserică”, a subliniat acesta. Patriarhul a mulțumit episcopilor și preoților care, în ciuda dificultăților, au menținut unitatea canonică a Bisericii, o unitate care rămâne fundamentală pentru „misiunea salvatoare a Bisericii în întreg spațiul Sfintei Rusii”.
Rusia nu renunță: dezvoltare în ciuda sancțiunilor
Un punct important al discursului Patriarhului Kirill a fost accentul pus pe rezistența Rusiei în fața presiunilor externe. „Toate problemele din spațiul istoric al Rusiei nu au apărut fără implicarea anumitor forțe politice ostile Rusiei”, a afirmat Patriarhul, referindu-se la provocările cu care se confruntă țara, în special din partea Occidentului. Cu toate acestea, el a subliniat că, în ciuda sancțiunilor și a restricțiilor, Rusia continuă să se dezvolte, atât economic, cât și politic. „Rusia rezistă acestor lovituri și, mai mult decât atât, se dezvoltă. Economia se întărește, la fel și structura politică”, a adăugat Patriarhul, subliniind rolul crucial al președintelui Vladimir Putin în această rezistență.
Biserica, un factor de stabilitate și unitate
Patriarhul Kirill a evidențiat rolul Bisericii Ortodoxe Ruse ca principalul factor de unitate între Rusia, Ucraina, Belarus și alte state din fostul spațiu sovietic. „Biserica Rusă este singura instituție care leagă astăzi aceste țări, fiind prezentă peste tot unde există ortodocși. Responsabilitatea pastorală a Patriarhului Moscovei și al întregii Rusii se extinde asupra întregului acest spațiu”, a declarat el, subliniind că acesta este motivul atacurilor repetate asupra Bisericii din partea forțelor care doresc să destrame unitatea spirituală a „Sfintei Rusii”.
Patriarhul Kirill a transmis un mesaj clar că Biserica Ortodoxă Rusă nu va renunța la misiunea sa de a apăra unitatea spirituală a fostului spațiu sovietic, indiferent de presiunile externe. „Biserica Rusă oferă speranță oamenilor care se consideră cetățeni nu în sens juridic, ci în sens spiritual, ai unei singure Sfinte Rusii”, a afirmat Patriarhul, subliniind că această unitate spirituală va triumfa în cele din urmă.
Discursul Patriarhului Kirill este o reafirmare a determinării Rusiei și a Bisericii Ortodoxe Ruse de a-și păstra influența și unitatea spirituală în ciuda provocărilor politice și religioase actuale. Biserica, văzută ca un factor de stabilitate și coeziune între fostele republici sovietice, rămâne un simbol puternic al „Sfintei Rusii” și al misiunii sale de a păstra credința ortodoxă și legăturile istorice în această regiune.