Patriarhul Kirill al Moscovei și al întregii Rusii subliniază superioritatea morală și spirituală a Rusiei în comparație cu Occidentul, pe care l-a criticat pentru pierderea valorilor esențiale. Liderul Bisericii Ortodoxe Ruse a avertizat asupra tentațiilor și capcanelor lumii occidentale, care atrag oamenii cu promisiuni false de bunăstare materială și distracții frivole, însă nu oferă o viață autentică centrată pe valori spirituale și morale.
Rusia, apărătoarea valorilor tradiționale
Patriarhul a comparat Rusia cu alte țări, în special cele occidentale, despre care a afirmat că se concentrează pe „grija pentru stomac” și pe bunăstarea materială, în timp ce Rusia se dedică „inimii și sufletului”, având la bază o tradiție spirituală profundă. El a subliniat că adevărata putere a unei națiuni nu vine din bogăție materială, ci din capacitatea de a rămâne fidelă valorilor morale și creștine.
„În alte țări, magazinele sunt mai bune, mărfurile sunt mai bune, iar distracția pare mai mare. Se creează mitul că acolo totul funcționează corect, că viața socială și politică este organizată perfect. Dar viitorul va demonstra mai clar că adevărul este de partea noastră”, a spus Patriarhul Kirill. El a subliniat că „nu cei care se îngrijesc de stomac” vor avea succes pe termen lung, ci cei care „se gândesc la suflet și la spirit”.
Rusia, coloana vertebrală a lumii ortodoxe
Patriarhul a reiterat rolul Rusiei ca „adunătorul și păstrătorul” întregului pământ rus și al lumii ortodoxe, subliniind responsabilitatea mare pe care țara o are față de întreaga lume. „Rusia este responsabilă pentru foarte mulți. De atitudinea sa față de alte popoare depinde menținerea Marii Rusii istorice”, a spus el.
De asemenea, Kirill a elogiat unitatea și puterea spirituală a Rusiei, exprimând recunoștință pentru faptul că țara este încă una „ortodoxă la bază”, în ciuda multiculturalității și multireligiozității sale. El a subliniat că poporul rus, ca nucleu al națiunii, are datoria de a menține această moștenire spirituală și de a manifesta „înțelepciune și iubire” în relațiile sale cu celelalte națiuni.
„Marea Rusie va continua să existe”
Patriarhul a accentuat importanța menținerii unei politici creștine, bazată pe sacrificiu și capacitatea de a aduce binele altor popoare, nu doar Rusiei. „Atât timp cât vom continua să facem binele și să rămânem fideli credinței noastre, Marea Rusie va exista, iar poporul nostru unit va dăinui”, a afirmat Kirill, reiterând rolul Bisericii Ortodoxe Ruse ca un pilon de stabilitate și speranță pentru viitor.
Mesajul Patriarhului Kirill reflectă o poziționare clară a Rusiei ca un bastion al valorilor tradiționale, contrastând puternic cu ceea ce el consideră a fi „decăderea morală” a Occidentului.
ADEVARULBISERICII.RO prezintă partea cea mai interesantă a discursului Patriarhului Kirill:
”Astăzi, foarte multe ispite ne întâmpină oamenii, în special pe cei care nu sunt prea înrădăcinați nici în credință, nici în istorie. Oamenii călătoresc în alte țări, unde magazinele sunt mai bune, mărfurile mai bune, și pare că este mai multă distracție. Astfel, se creează mitul că acolo totul funcționează corect, că viața politică și socială este organizată mai bine. Dar istoria ne arată, și viitorul va demonstra și mai clar, că adevărul este de partea noastră. Nu de partea celor care se îngrijesc doar de stomac, ci de partea celor care se gândesc la inimă și la suflet. Și nu am fost învățați acest lucru din înțelepciunea noastră, nici de vreun filosof politic, ci de părinții și strămoșii noștri, de marii sfinți și drepți, de conducătorii de seamă ai pământului rus, care și-au construit activitatea conform legii lui Dumnezeu.
Astăzi, mila lui Dumnezeu este cu adevărat asupra Rusiei. Trăim într-o țară ortodoxă. Desigur, vorbim mereu și despre multiculturalitate și multireligiozitate, dar în principal este un popor ortodox, care este coloana vertebrală, adunătorul și păstrătorul întregului pământ multinațional rus. O mare responsabilitate cade pe umerii poporului nostru și, desigur, pe Biserica Ortodoxă. Pentru ca oamenii să trăiască împreună, este necesar ca această viață comună să fie, să folosesc un cuvânt simplu, atractivă, să le placă oamenilor, să își dorească să trăiască împreună. Iar pentru ca acest lucru să se întâmple, cel care este adunătorul și păstrătorul întregii Rusii trebuie să manifeste mereu atât înțelepciune, cât și iubire.
Uneori, oamenii care nu văd mai departe de propriul nas critică statul nostru și spun: „De ce ajutați pe alții? Ar trebui să ne ajutați pe noi mai întâi, poate nu ar trebui să sprijiniți atât de mult alte popoare”. Este o viziune îngustă! Strămoșii noștri ar fi spus că nu este o viziune imperială – ci una limitată. Rusia este responsabilă pentru mulți oameni. Relațiile sale cu alte popoare influențează prosperitatea lor, inclusiv menținerea Marii Rusii istorice.
Aceste gânduri îmi vin în minte aici, la zidurile mănăstirii Sfântului cneaz binecredincios Alexandru Nevski, care, prin înțelepciunea sa, a anticipat viitorul, prin voința sa l-a realizat, iar prin credința sa a întărit această misiune a Rusiei. Și noi, urmașii strămoșilor noștri mari, trebuie să continuăm faptele lor mărețe.
Voi repeta: faptele mari nu se fac niciodată fără sacrificii, într-un anumit sens fără jertfă. Asta nu înseamnă că trebuie să epuizăm resursele poporului, ci că este necesară o politică creștină în relația cu ceilalți, care implică capacitatea și posibilitatea de a aduce bine oamenilor. Atât timp cât acest lucru va continua, Marea Rusie va exista, poporul nostru unit va exista. Iar atât timp cât acest lucru va continua, Biserica Ortodoxă Rusă va aduce mărturie lumii și poporului său, întărind pe toți cei care, cu credință și iubire, înalță rugăciuni către Domnul.”