În cadrul unui discurs profund despre rolul preotului în comunitate, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Kirill, a subliniat importanța curăției ca fundament al slujirii pastorale. El a evidențiat că această virtute cuprinde toate aspectele vieții unui slujitor al Bisericii, de la cuvinte și comportament până la motivații și relații interumane, scrie patriarchia.ru.
Curăția – absența compromisurilor și a motivațiilor ascunse
Patriarhul a început prin a explica sensul amplu al curăției:
„Îndemnul apostolului de a fi un model în curăție include toate celelalte — să fii un model în cuvânt, în viață, în duh, în credință, deoarece curăția presupune absența oricărei ambiguități, a motivațiilor ascunse sau a intereselor egoiste în cuvintele, slujirea și comportamentul preotului.”
El a avertizat împotriva dualității morale în slujirea preoțească:
„Adevărurile morale înalte pe care le predicăm și cerințele asociate acestora trebuie aplicate mai întâi de toate asupra noastră, ca slujitori ai Bisericii. Nu putem pune poveri insuportabile pe umerii oamenilor slabi (Luca 11:46) pe care noi înșine nu suntem dispuși să le purtăm. Nu trebuie să existe dublă morală în viața și slujirea noastră, căci aceasta este, în primul rând, acea necurăție de care să ne păzească Dumnezeu.”
Pericolul intereselor ascunse
Patriarhul a abordat și tema intereselor personale, care pot lua forme subtile:
„Deși cazurile de interes material evident în relația cu credincioșii sunt aproape inexistente astăzi, trebuie să fim conștienți că lăcomia poate lua alte forme, precum dorința de onoruri sau cultivarea unei atașări personale excesive a credincioșilor față de preot, în loc să fie cultivate relațiile lor cu Dumnezeu.”
El a reafirmat că rolul preotului este de a-i conduce pe oameni spre Hristos:
„Pastorul trebuie să-și conducă turma spre comuniunea cu Domnul Iisus Hristos, nu spre el însuși. Trebuie să slujească construirii Bisericii — Trupul lui Hristos — și nu să-și creeze o „gardă personală” de credincioși devotați, fie în viața reală, fie în spațiul virtual al rețelelor de socializare.”
Relația preotului cu credincioșii
Patriarhul a evidențiat importanța unei relații echilibrate între preot și enoriași, mai ales în cazurile în care aceștia caută sprijin emoțional:
„Unii oameni, care simt singurătatea sau au relații dificile în familie, caută să găsească o compensație sufletească în relația cu preotul. Da, preotul trebuie să fie un păstor bun, dar acest lucru nu înseamnă că el trebuie să înlocuiască lipsurile din viața personală a credincioșilor. O detașare rațională și castă, despre care am vorbit pe larg în trecut, este o normă esențială a comportamentului pastoral, care păstrează relațiile cu credincioșii în curăție.”
Patriarhul Kirill a concluzionat printr-un apel adresat preoților să mențină curăția în toate aspectele vieții lor:
„Curăția în cuvinte, în slujire și în viața personală este indispensabilă pentru orice slujitor al Bisericii. Fie ca fiecare dintre noi să rămână un model de curăție pentru credincioși, conducându-i astfel spre comuniunea cu Domnul nostru Iisus Hristos.”
Discursul Patriarhului a reafirmat standardele morale înalte necesare pentru slujirea preoțească și importanța de a evita orice compromis care ar putea afecta încrederea credincioșilor în Biserică.