Într-un discurs impresionant, Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii a reafirmat importanța spirituală a credinței ortodoxe și rolul esențial al Maicii Domnului în istoria și destinul Rusiei. Patriarhul a subliniat că, deși țara nu a fost desemnată formal „moștenirea Maicii Domnului”, prezența și venerarea Fecioarei Maria sunt de o importanță covârșitoare în viața spirituală a poporului rus.
Rusia, protejată de Maica Domnului
„Noi niciodată nu am numit oficial Rusia drept moștenirea Maicii Domnului, dar, probabil, nicăieri în lume nu există atât de multe biserici și mănăstiri dedicate numelui Ei sfânt. Nicăieri rugăciunile nu sunt înălțate cu atâta forță către Maica Domnului” a spus Patriarhul Kirill, subliniind importanța centrală a Fecioarei Maria în viața religioasă a Rusiei.
„Chiar și în cele mai grele zile din istoria noastră, poporul rus, poporul ortodox al Rusiei, nu a încetat niciodată să se roage Reginei Cerești și a primit ajutorul ei,” a continuat el. Patriarhul a amintit momentele grele din trecutul Rusiei, când rugăciunile către Maica Domnului au fost esențiale pentru supraviețuirea țării, referindu-se inclusiv la încercările prin care a trecut Moscova și orașul Leningrad în timpul asediului din Al Doilea Război Mondial.
Istoria Rusiei și ajutorul divin
Patriarhul Kirill a subliniat că „soarta Rusiei este de neînțeles fără dimensiunea divină”, adăugând că multe dintre încercările prin care a trecut țara au fost depășite datorită sprijinului ceresc: „Au fost atât de mulți inamici puternici care s-au strâns pentru a subjuga patria noastră! Adesea, ei erau mai puternici decât noi, dar niciodată nu au reușit să ne distrugă țara și poporul.”
Rugăciunea colectivă, cheia supraviețuirii
În discursul său, Patriarhul a subliniat importanța rugăciunii colective pentru binele națiunii: „Rugăciunea Bisericii, rugăciunea întregului popor credincios, unită în Sfânta Euharistie, se înalță către Maica Domnului, iar noi credem că această rugăciune ne apără de nenorocirile teribile.” El a făcut un apel puternic către preoți și credincioși să păstreze această „străjerie spirituală”, avertizând că, dacă această apărare spirituală va cădea, va fi afectată întreaga țară.
Rolul Bisericii în viața statului
Patriarhul Kirill a subliniat și rolul important pe care Biserica Ortodoxă Rusă îl are în sprijinul conducerii politice a țării: „Trăim vremuri prospere din punctul de vedere al relațiilor dintre biserică și stat. Președintele nostru, Vladimir Vladimirovici Putin, este un om ortodox, se roagă și nu o ascunde. Mulți oameni de stat, personalități publice proeminente și oameni de știință de astăzi își pot mărturisi credința fără ezitare, fără să privească înapoi la nimeni. Dar, desigur, principala minune este păstrarea credinței în poporul nostru și, atâta timp cât aceasta va rămâne așa, Sfânta Rusie va rămâne, iar poporul nostru va fi păstrat.” a spus el, lăudând sprijinul pe care Biserica îl primește din partea liderilor politici și a societății.
Viitorul Rusiei depinde de credința generației tinere
Un alt punct esențial al discursului a fost importanța transmiterii credinței către tânăra generație. „Este crucial ca tineretul nostru să își recunoască legătura cu această mare binecuvântare divină și să participe activ în credință, rugăciune și fapte bune,” a spus Patriarhul Kirill, subliniind rolul tinerilor în menținerea valorilor tradiționale.
Patriarhul Kirill a încheiat discursul cu un apel la rugăciune și unitate: „Atâta timp cât vom păstra credința, Sfânta Rusie va rămâne invincibilă. Să ne rugăm ca binecuvântarea lui Dumnezeu să rămână peste patria noastră, peste președintele nostru și peste Biserica noastră care, în ciuda tuturor încercărilor istorice, continuă să păstreze credința.”