Avertisment asupra utilizării tehnologiei: între ajutor științific și risc moral
Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a transmis un mesaj de reflecție profundă cu privire la locul tehnologiei în viața omului contemporan, în special al inteligenței artificiale. Într-un discurs adresat mediului universitar, ierarhul a subliniat atât beneficiile evidente ale progresului tehnologic, cât și riscurile majore pe care le presupune o utilizare abuzivă sau inconștientă a noilor tehnologii.
„Inteligența artificială nu e pericolul. Pericolul este modul în care o folosim”
„Trăim într-o epocă în care, de multe ori, lumea digitală pare să înlocuiască realitatea. Posibilitățile tehnologice moderne, realizări ale minții omenești, reprezintă un sprijin semnificativ pentru multe domenii științifice, precum medicina, însă, dacă sunt folosite în mod greșit, pot conduce într-o direcție cu totul diferită. Aceasta este o provocare cu care omul s-a confruntat de nenumărate ori de-a lungul istoriei”, a spus Patriarhul Bartolomeu.
„Dumnezeu ne-a dăruit rațiunea și libertatea, dar totodată ne-a dat și responsabilitatea alegerilor și faptelor noastre. Așadar, în opinia mea, nu suntem în pericol din cauza inteligenței artificiale, ci din cauza felului în care alegem să o utilizăm. Este creația noastră și, implicit, responsabilitatea noastră. Noi vom trăi și consecințele abuzurilor acesteia”, a continuat ierarhul.
Avertisment față de riscurile etice: „Mă îngrijorează în mod deosebit utilizările răuvoitoare”
„Ascult cu atenție și citesc cu interes rezervele exprimate de unii specialiști. Trebuie să fim extrem de prudenți, deoarece utilizarea pe scară largă a inteligenței artificiale, cu nenumăratele ei capacități, poate duce la acțiuni rău intenționate. Acest aspect mă îngrijorează cel mai mult”, a subliniat Patriarhul Ecumenic.
„Inteligența artificială nu are suflet. Să nu ne entuziasmăm prea ușor”
Referindu-se la domeniul educației, ierarhul și-a exprimat convingerea că tehnologia nu poate înlocui relația umană autentică: „În ceea ce privește educația și rolul dascălului, vreau să cred că inteligența artificială nu îl va înlocui. Nu pentru că nu ar fi posibil un astfel de lucru, ci pentru că relațiile părinte-copil, dascăl-elev, profesor-student se bazează pe comunicarea față către față, pe colaborare, pe interacțiune.”
„Inteligența artificială, care este o realizare a omului, imită modul de gândire uman, poate chiar foarte bine, dar nu este om, nu are sentimente, nu are suflet. Și acest lucru nu trebuie să-l uităm niciodată. Să nu ne entuziasmăm. Să avem încredere în comunicarea umană”, a declarat Patriarhul.