De praznicul Sfintei Treimi, Patriarhul Daniel a transmis un mesaj de recunoștință și încurajare pentru echipa Centrului de presă BASILICA, aflat sub ocrotirea Treimii, în Anul Centenar al Patriarhiei Române
Sărbătoarea Sfintei Treimi, prilej de bucurie duhovnicească pentru Biserica Ortodoxă Română, marchează totodată hramul Centrului de presă BASILICA al Patriarhiei Române – instituția care, de peste 17 ani, desfășoară o lucrare misionară deosebită în spațiul mediatic românesc și internațional. Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a transmis un mesaj de mulțumire și binecuvântare, evocând sensul profund și responsabil al comunicării creștine.
Comunicare în Duhul Sfintei Treimi: comuniune, adevăr și pace
„Sfânta Treime este izvorul și modelul desăvârșit al comuniunii de iubire și conlucrare. Din această iubire veșnică a Persoanelor divine – Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt – se inspiră lucrarea Bisericii în lume, inclusiv în domeniul comunicării”, se arată în mesajul Patriarhului. Comunicarea creștină este mai mult decât transmitere de informații – este comuniune în adevăr, cultivare a virtuților și împreună-lucrare pentru binele comun.
Centenarul Patriarhiei și misiunea mediatică a Bisericii
În Anul Centenar al Patriarhiei Române (1925–2025), Preafericirea Sa a subliniat importanța implicării active a Bisericii în mediul comunicării, folosind cele mai moderne mijloace pentru răspândirea Evangheliei. Înființat la 27 octombrie 2007, Centrul de presă BASILICA a devenit un pilon de referință pentru promovarea valorilor creștine și a adevărului într-o societate marcată de instabilitate informațională.
Un centru cu cinci voci unite în slujba credinței
Centrul de presă BASILICA cuprinde cinci componente esențiale: Radio TRINITAS, TRINITAS TV, publicațiile LUMINA, Agenția de Știri BASILICA și Biroul de Presă al Patriarhiei. Împreună, acestea formează o veritabilă platformă de comunicare eclezială, consolidând unitatea spirituală a românilor ortodocși din țară și din diaspora. „Echipele acestui Centru creează o convergență comunicațională și mediatică în susținerea misiunii Bisericii, aducând în atenția publicului exemple vii de credință, solidaritate și împreună-lucrare în Duhul Sfânt”, a transmis Patriarhul Daniel.
Crucea Patriarhală – simbolul jurnaliștilor ortodocși
Un simbol aparte în identitatea vizuală și spirituală a Centrului de presă BASILICA este Crucea Patriarhală, instituită de primul patriarh al României, Miron Cristea. „Misiunea jurnaliștilor ortodocși se face sub semnul Sfintei Cruci – simbol al iubirii smerite și milostive, dar și al biruinței asupra patimilor egoiste, violenței și răutăților din viața oamenilor”, a subliniat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.
O oază de echilibru într-o lume digitală saturată
Într-un context dominat de dependențe digitale, știri false și goană după senzațional, Patriarhul a evidențiat discernământul și sobrietatea echipei BASILICA: „Lupta împotriva dezinformării nu se realizează prin polemici sterile, ci printr-un demers jurnalistic onest și sobru, care evită difuzarea informațiilor neverificate, alarmiste sau denigratoare.”
În acest sens, Centrul de presă al Patriarhiei oferă o alternativă sănătoasă, promovând știri care cultivă speranța, filantropia, inițiativa socială și pacea. „Toate acestea sunt roade ale Duhului Sfânt (Galateni 5,22) și expresii concrete ale trăirii Evangheliei iubirii milostive a lui Hristos”, a afirmat Preafericirea Sa.
Apreciere și binecuvântare pentru întreaga echipă
La finalul mesajului, Patriarhul României a adresat un cuvânt de recunoștință tuturor celor care ostenesc în cadrul acestui centru: „Felicităm cu bucurie și prețuire întreaga echipă a Centrului de presă BASILICA pentru eforturile ei multiple în realizarea misiunii mediatice a Bisericii și ne rugăm Preasfintei Treimi să le dăruiască tuturor ostenitorilor sănătate, pace și binecuvântare în lucrarea de comunicare a Evangheliei iubirii lui Hristos în lumea de azi!”
ADEVARULBISERICII.RO publică mesajul integral al Patriarhului Daniel:
Centrul de Presă Basilica – misiune mediatică sub semnul Crucii Patriarhale[1]
Sărbătoarea Sfintei Treimi, hramul Centrului de Presă Basilica al Patriarhiei Române, ne oferă prilejul să mulțumim lui Dumnezeu Cel slăvit în Treime pentru activitatea binecuvântată și rodnică a acestei instituții mediatice, care împlinește o misiune constantă în viața Bisericii și a societății românești.
Sfânta Treime este izvorul și modelul desăvârșit al comuniunii de iubire și conlucrare. Din această iubire veșnică a Persoanelor divine – Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt – se inspiră lucrarea Bisericii în lume, inclusiv în domeniul comunicării, al cărei scop este promovarea adevărului, a unității și a păcii între oameni. În acest sens, comunicarea creștină este mai mult decât un simplu transfer de informații: este comuniune în adevărul de credință, în cultivarea de virtuți și în lucrarea comună.
Anul acesta, Biserica Ortodoxă Română împlinește 100 de ani de când a fost ridicată la rangul de Patriarhie (1925–2025). Centenarul Patriarhiei Române reprezintă un moment de reflecție și de recunoștință pentru întreaga lucrare a Bisericii Ortodoxe Române în spațiul românesc și în diaspora. De-a lungul istoriei, Biserica a folosit cele mai moderne mijloace de comunicare ale vremii pentru a transmite lumina credinței și valorile Evangheliei în rândul poporului. În acest cadru se înscrie și înființarea, în 27 octombrie 2007, a Centrului de Presă Basilica, care s-a dezvoltat constant, devenind astăzi un reper de profesionalism și echilibru în peisajul jurnalistic românesc și internațional.
Prin cele cinci componente ale sale – Radio Trinitas, Trinitas TV, publicațiile Lumina, Agenția de Știri Basilica și Biroul de Presă – Centrul de Presă Basilica contribuie la promovarea valorilor creștine în societate și la întărirea unității spirituale a românilor ortodocși din România și din afara acesteia. Astfel, prin activitatea lor conștiincioasă, echipele acestui Centru creează o convergență comunicațională și mediatică în susținerea misiunii Bisericii, aducând în atenția publicului exemple vii de credință, solidaritate și împreună-lucrare în Duhul Sfânt.
Un element simbolic important în această lucrare mediatică este Crucea Patriarhală, instituită de primul Patriarh al României, Miron Cristea. Acest semn împodobește nu doar clădirile și distincțiile bisericești, ci constituie și un element grafic central în identitatea vizuală a componentelor Centrului de Presă Basilica, amintind mereu jurnaliștilor ortodocși că misiunea lor se face sub semnul Sfintei Cruci – simbol al iubirii smerite și milostive, dar și al biruinței asupra patimilor egoiste, violenței și răutăților din viața oamenilor.
Într-o societate marcată de dependențe digitale și suprasaturație informațională, care afectează psihicul și echilibrul vieții omului, Centrul de Presă Basilica al Patriarhiei Române acordă prioritate informațiilor folositoare din punct de vedere duhovnicesc, care încurajează iubirea de semeni, bunătatea, filantropia, inițiativele de pace, comuniunea și conlucrarea. Toate acestea sunt roade ale Duhului Sfânt (cf. Galateni 5, 22) și expresii concrete ale trăirii Evangheliei iubirii milostive a lui Hristos.
Într-un peisaj mediatic tot mai afectat de fenomenul dezinformării și al știrilor false, considerăm că lupta împotriva dezinformării nu se realizează prin polemici sterile sau replici agresive, ci printr-un demers jurnalistic onest și sobru, care alege, cu înțelepciune, să evite difuzarea informațiilor neverificate, alarmiste sau denigratoare. Astfel, Centrul de Presă Basilica promovează o comunicare sinceră și autentică, devenind un spațiu de încredere și echilibru într-o lume digitală marcată de confuzie, manipulare și dorință de succes imediat.
Într-o epocă în care senzaționalul și negativul sunt adesea promovate în mod excesiv, doar pentru atragerea unei audiențe mai mari sau din spirit malițios, jurnaliștii care cultivă echilibrul, discernământul și respectul față de om și de instituțiile fundamentale ale țării contribuie la sănătatea morală a societății și merită apreciere și sprijin.
Felicităm cu bucurie și prețuire, întreaga echipă a Centrului de Presă Basilica pentru eforturile ei multiple în realizarea misiunii mediatice a Bisericii și ne rugăm Preasfintei Treimi să le dăruiască tuturor ostenitorilor sănătate, pace și binecuvântare în lucrarea de comunicare a Evangheliei iubirii lui Hristos în lumea de azi!
† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
[1] Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu prilejul hramului Centrului de Presă Basilica, sărbătoarea Sfintei Treimi – luni, 9 iunie 2025.