Patriarhul Daniel al României a transmis un mesaj dur și de solidaritate față de poporul cipriot, în contextul recentelor declarații făcute de Arhiepiscopul Ciprului, Preafericitul Părinte Gheorghe, în timpul vizitei sale în România. La sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, Patriarhul României a mulțumit credincioșilor prezenți, dar a subliniat și importanța unității în fața provocărilor cu care se confruntă ortodocșii din Cipru, care au aproape 40% din teritoriu ocupat de Turcia.
„Biserica vie este aceea în care este prezent Hristos”
„În mod cu totul deosebit, vă mulțumim dumneavoastră, iubiți credincioși pelerini, pentru prezența pe Colina Bucuriei în aceste zile de sărbătoare,” a spus Patriarhul Daniel, subliniind că „frumusețea unei Biserici nu constă numai într-o construcție măreață și o pictură frumoasă, ci în primul rând în mulțimea credincioșilor aflați în biserică la rugăciune.” Mesajul său, de încurajare și recunoștință, s-a extins și asupra poporului cipriot, subliniind importanța credinței ca forță de rezistență în fața greutăților.
Patriarhul Daniel despre „suferința unui popor ortodox”: „Suntem uniți prin credință și istorie”
Patriarhul României a salutat cu bucurie prezența Preafericitului Părinte Gheorghe, Arhiepiscopul Ciprului, la București, apreciind contribuția sa la întărirea legăturilor frățești dintre cele două Biserici. „Ținem să salutăm cu multă bucurie faptul că ne-a onorat cu prezența Preafericitul Părinte Gheorghe, care ne-a vorbit despre viața Bisericii din Cipru. În Cipru se află zeci de preoți români, iar recent Biserica Ciprului a înființat o facultate de teologie pentru a forma preoți pentru insulă. Ne-a vorbit și despre suferința acestei țări prin faptul că 37% din teritoriu a fost ocupat de o țară vecină,” a declarat Patriarhul Daniel.
Referințe istorice și spiritul de solidaritate între Biserici
Patriarhul Daniel a amintit de istoria apostolică a Ciprului, care a primit creștinismul încă din primul secol după Hristos și care a fost un centru important al misiunilor creștine. „În anul 45 după Hristos, au fost primii apostoli care au vizitat insula Cipru. Acolo a fost episcop Sfântul și Dreptul Lazăr, înviat din morți de Hristos, iar Sfântul Mare Mucenic Barnaba, născut în Cipru, a finanțat călătoriile misionare ale Sfântului Apostol Pavel. Ne bucurăm că Preafericitul Părinte Gheorghe a vizitat România de mai multe ori și că acum, în calitate de Arhiepiscop al Ciprului, ne este alături,” a spus Patriarhul Daniel.