Biserica Ortodoxă Română și obștea Mănăstirii Almaș din județul Neamț sunt în doliu după trecerea la cele veșnice a arhimandritului Laurențiu Niță, starețul mănăstirii și una dintre personalitățile marcante ale monahismului moldav postcomunist. Mesajul de condoleanțe a fost transmis de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care la numit „un stareț evlavios și harnic” și a evocat contribuția remarcabilă a părintelui Laurențiu la renașterea vieții duhovnicești de la Almaș.
O viață dedicată slujirii și zidirii Bisericii
Arhimandritul Laurențiu Niță s-a născut la 23 iulie 1960, în localitatea Todirești, județul Vaslui, într-o familie credincioasă. După liceul de Marină din Constanța și o scurtă durată ca profesor suplinitor, a urmat Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași, pe care a absolvit-o în 1994.
Chemarea spre viață monahală a primit-o în anii ’80, intrând în obștea Mănăstirii Horaița în 1984, sub îndrumarea arhimandritului Zenovie Ghidescu. După hirotonia ca ierodiacon și ieromonah, în 1988 a fost numit egumen al Schitului Almaș, care fusese redeschis recent, după desființarea sa în perioada comunistă.
Starețul care a reînviat Mănăstirea Almaș
În anul 1990, schitul Almaș a fost ridicat la rangul de mănăstire, iar părintele Laurențiu a fost numit stareț și ridicat la rangul de protosinghel. În 1996 a fost hirotesit arhimandrit.
„Părintele Laurențiu va rămâne în memoria tuturor ca fiind cel care a reînviat Mănăstirea Almaș. A rectitorit biserica, a împodobit-o cu pictură, a zidit-o nouă casă monahală și alte dependințe, a restaurant turnul clopotniță și vechile clădiri, adunând în jurul său o obște monahală”, a spus Patriarhul Daniel.
Activitatea sa s-a extins și dincolo de zidurile Almașului. Între 1995 și 1997 a fost exarh al Arhiepiscopiei Iașilor și preot slujitor la Catedrala Mitropolitană din Iași.
Recunoaștere pentru vrednicia sa
Părintele Laurențiu a fost onorat în mai multe rânduri pentru contribuțiile sale. Un moment simbolic a fost cel din 1 octombrie 1995, când Mitropolitul de atunci al Moldovei și Bucovinei, actualul Patriarh Daniel, a săvârșit slujba de sfințire a mănăstirii, zugrăvită în biserică și înzestrată cu un al doilea hram – Acoperământul Maicii Domnului.
Ultima recunoaștere a venit în 2023, când, cu prilejul resfințirii bisericii, arhimandritului Laurențiu i-a fost acordată „Crucea Moldavă” de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan.
„Sufletul său merge în lumina cea neapusă”
În mesajul de condoleanțe transmis cu ocazia slujbei de înmormântare, Patriarhul României a subliniat caracterul profund duhovnicesc al părintelui Laurențiu:
„În aceste momente de întristare, când sufletul Părintelui Arhimandrit Laurențiu Niță merge în lumina cea neapusă a Împărăției Cerurilor, ne cere Domnului nostru Iisus Hristos, Cel înviat din morți, să mângâie și să întărească obștea Sfintei sfântei Mănăstiri Almaș, iar sufletul său să-i dau în pace, să-i dau în pace. în ceata sfinților cuvioși, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit.”
ADEVARULBISERICII.RO publică integral mesajul transmis de Patriarhul Daniel la slujba de înmormântare a arhimandritului Laurențiu Niță, starețul Mănăstirii Almaș, județul Neamț:
”Am primit cu multă întristare vestea trecerii din această viață a Părintelui Arhimandrit Laurențiu Niță, starețul Mănăstirii Almaș, județul Neamț.
Plecarea sa dintre noi înseamnă o grea pierdere pentru obştea mănăstirii, pentru familia sa, dar şi pentru Biserica lui Hristos în care s-a ostenit.
Părintele Arhimandrit Laurențiu Niță s-a născut într-o familie credincioasă din localitatea Todirești, județul Vaslui, în ziua de 23 iulie 1960, din părinții Ioan și Maria.
După studiile generale, a urmat Liceul de Marină din Constanța, apoi a fost, timp de doi ani, profesor suplinitor în localitatea natală. În anul 1994 a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași.
Doritor de viață duhovnicească, atras de liniștea și frumusețea slujbelor de la Mănăstirea Horaița, cu binecuvântarea duhovnicului său, Arhimandritul Zenovie Ghidescu, a intrat în obștea monahală în anul 1984, la vârsta de 24 de ani.
În anul 1988, după cea a fost hirotonit ierodiacon și ieromonah, a fost numit egumen al vechiului Schit Almaș, care fusese desființat în anul 1959, în urma decretului 410, și redeschis în anul 1987, cu obşte de monahi, sub oblăduirea Mănăstirii Horaița.
În anul 1990 Schitul Almaș a fost ridicat la rangul de mănăstire, iar părintele Laurențiu a fost numit stareț și ridicat la rangul de protosinghel.
Fiind un bun gospodar și administrator, părintele Laurențiu a reușit să înnoiască vechea chinovie monahală de la Almaș: a rectitorit biserica mănăstirii veche de la 1821, a împodobit-o cu pictură, a zidit o nouă casă monahală și alte dependințe, a restaurat turnul clopotniță, precum și vechile clădiri, adunând în jurul său o obște monahală.
În perioada august 1995 – mai 1997, a fost exarh al Arhiepiscopiei Iașilor și preot slujitor al Catedralei Mitropolitane din Iași. În martie 1996, la propunerea noastră, a fost ridicat la rangul de arhimandrit.
Părintele Laurențiu va rămâne în memoria tuturor ca fiind cel care a reînviat Mănăstirea Almaș. Purtăm în amintire slujba de sfințire a bisericii pe care am săvârșit-o în data de 1 octombrie 1995, în calitate de Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, după ce biserica a fost zugrăvită în frescă, primind cel de-al doilea hram, sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului.
În data de 14 mai 2023, după noi lucrări de renovare și dotare, părintele arhimandrit Laurențiu a primit „Crucea Moldavă” din partea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, cu prilejul resfințirii bisericii mănăstirii.
În aceste momente de întristare, când sufletul Părintelui Arhimandrit Laurențiu Niță merge în lumina cea neapusă a Împărăţiei Cerurilor, ne rugăm Domnului nostru Iisus Hristos, Cel înviat din morţi, să mângâie şi să întărească obştea Sfintei Mănăstiri Almaș, iar sufletului său să-i dăruiască pace sfântă, să-l așeze în corturile drepților, în ceata sfinţilor cuvioși, unde nu este durere, nici întristare nici suspin, ci viaţă fără de sfârșit.
Veşnica lui pomenire, din neam în neam!
În comuniune de rugăciune cu obştea îndoliată a Mănăstirii Almaş,
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române”