Papa Francisc a transmis un mesaj Patriarhului Bartolomeu I al Constantinopolului, cu ocazia sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul Patriarhiei Ecumenice. În mesajul său, Suveranul Pontif și-a reafirmat angajamentul Bisericii Catolice de a continua pe calea dialogului ecumenic, exprimându-și speranța într-o unitate viitoare între creștini.
Mesajul Papei Francisc: „Unitatea are un sens eshatologic”
În mesajul său, Papa Francisc a subliniat importanța dialogului ecumenic:
„Dialogul cu Biserica Ortodoxă este și rămâne deosebit de rodnic, primul său rod fiind fraternitatea reînnoită. Totuși, ceea ce Unitatis redintegratio stabilește ca scop final al dialogului, adică comuniunea deplină între toți creștinii care împărtășesc același Potir Euharistic, nu a fost încă realizat, nici măcar cu frații și surorile noastre ortodoxe. Diviziunea de o mie de ani nu poate fi depășită în câteva decenii. De altfel, cum afirmă unii teologi, ‘scopul restaurării comuniunii depline are un caracter eshatologic, deoarece calea spre unitate coincide cu calea mântuirii, deja oferită în Hristos Iisus, în care Biserica va participa pe deplin doar la sfârșitul timpurilor’. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că trebuie să pierdem din vedere ținta finală sau să pierdem speranța că o astfel de unitate poate fi atinsă. Catolicii și ortodocșii nu trebuie să înceteze niciodată să se roage și să lucreze împreună pentru a se pregăti să primească darul divin al unității.”
Aniversarea Primului Conciliu Ecumenic de la Niceea
Papa Francisc a evidențiat semnificația aniversării de 1700 de ani a Primului Conciliu Ecumenic de la Niceea, care va fi celebrată în 2025:
„Această aniversare va fi o altă ocazie de a da mărturie despre comuniunea care deja există între toți cei botezați în numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh. Am exprimat deja în mai multe rânduri dorința mea de a celebra acest eveniment împreună cu dumneavoastră și sunt recunoscător tuturor celor care au început deja să lucreze pentru a face acest lucru posibil. Acest jubileu nu va fi doar despre cele două tronuri apostolice antice care au participat activ la Conciliu, ci despre toți creștinii care continuă să-și mărturisească credința prin cuvintele Simbolului de Credință Niceo-Constantinopolitan.”
El a adăugat că această aniversare „va întări legăturile deja existente și va încuraja Bisericile să dea o mărturie reînnoită în lumea de astăzi. Fraternitatea vie și mărturia creștină pot deveni un mesaj pentru o lume care suferă din cauza războaielor și a violenței.”
„Ascultarea fără judecată” – calea către unitate
În mesajul său, Suveranul Pontif a evidențiat importanța unui dialog autentic:
„A asculta fără a judeca trebuie să fie și modul în care catolicii și ortodocșii continuă drumul lor spre unitate. Angajamentul ireversibil al Bisericii Catolice de a merge pe calea dialogului a fost confirmat de recenta Adunare a Sinodului Episcopilor. Atmosfera de dialog autentic și sincer, care a predominat în cadrul lucrărilor sinodale, reprezintă un exemplu pentru o lume divizată și polarizată.”
Un mesaj pentru pace
Papa Francisc și-a exprimat solidaritatea cu zonele afectate de conflicte, menționând:
„Mă alătur rugăciunilor dumneavoastră pentru pace în Ucraina, Palestina, Israel și Liban, precum și în toate regiunile afectate de ceea ce numesc adesea ‘un război mondial fragmentar’.”
Mesajul Papei a fost transmis de o delegație a Sfântului Scaun, condusă de Cardinalul Kurt Koch, care a participat la Liturghia solemnă oficiată de Patriarhul Bartolomeu I în Catedrala Patriarhală Sfântul Gheorghe de la Fanar, Istanbul.