Papa Francisc, aflat într-o vizită în Belgia, a declarat că Biserica trebuie ”să se ruşineze” şi să ”ceară iertare” pentru violenţele sexuale asupra minorilor comise de membri ai clerului, pe fundalul aşteptărilor mari ale victimelor din această ţară marcată de scandaluri, informează AFP.
”Biserica trebuie să se ruşineze şi să ceară iertare şi să încerce să rezolve această situaţie cu smerenie creştină şi să facă tot ceea ce îi stă în putinţă pentru ca acest lucru să nu se mai repete”, a declarat suveranul pontif, în vârstă de 87 de ani, în faţa autorităţilor belgiene reunite la Castelul Laeken din Bruxelles, rezidenţa familiei regale belgiene.
Papa Francisc a promis deja ”toleranţă zero” pe acest subiect. Vineri dimineaţă, papa Francisc a spus că este ”întristat” de scandalul ”adopţiilor forţate”, realizate cu complicitatea ordinelor religioase, o dramă care a afectat mii de belgieni începând de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial şi până în anii 1980.
”În aceste poveşti dureroase s-a contopit fructul amar al unui delict cu ceea ce a fost, din nefericire, rezultatul unei mentalităţi răspândite în toate păturile societăţii”, a declarat papa Francisc la Bruxelles.
”Deseori, familia şi alţi actori sociali, inclusiv Biserica, credeau că, pentru a elimina oprobriul societăţii, care lovea din păcate în acele vremuri mama necăsătorită, era preferabil, pentru binele amândurora, al mamei şi al copilului, ca acesta din urmă să fie adoptat”, a adăugat suveranul pontif în faţa unei adunări în rândurile căreia s-au aflat şi victime ale acestor adopţii.
Potrivit cotidianului belgian HLN, circa 30.000 de copii au fost luaţi de lângă mamele lor în Belgia între 1945 şi anii 1980, o cifră pe care Biserica Catolică nu este în măsură să o confirme.
Această practică viza în principal tinerele femei necăsătorite, câteodată victime ale violului sau ale incestului şi ai căror părinţi doreau să ascundă faptul că erau însărcinate. Părinţii luau legătura cu ordine religioase, care la rândul lor aveau legături cu familii care doreau să adopte. Numeroase victime depun în continuare eforturi, după mai multe decenii, de a clarifica circumstanţele acestor separări forţate.
Atât violenţele sexuale asupra minorilor, cât şi adopţiile forţate au ”afectat grav” încrederea belgienilor în Biserică, a declarat la rândul său prim-ministrul belgian Alexander De Croo.
”Cuvintele nu sunt de ajuns astăzi, sunt necesare măsuri concrete”, a adăugat premierul liberal flamand.
Dosarul pedocriminalităţii în Biserica belgiană a revenit în actualitate în toamna anului 2023, odată cu difuzarea unui documentar-şoc ce conţine mărturii ale victimelor care au păstrat secretul, în anumite cazuri, timp de decenii, mulţi dintre cei intervievaţi deplângând o „omerta” în sânul Bisericii pentru protejarea agresorilor, precum şi faptul că nu au reuşit niciodată să li se facă dreptate.
”A fost nevoie de atât de mult timp”
Într-o scrisoare deschisă publicată la începutul lunii septembrie în cotidianul Le Soir, victimele agresiunilor au reclamat ca papa Francisc să se pronunţe ferm, cerându-i să instituie o procedură de compensaţii financiare, să organizeze o ”regândire de fond” a celibatului preoţilor şi să ”consolideze activitatea libertăţii de exprimare, care în realitate este în fază incipientă”.
Din Irlanda până în Germania trecând prin Statele Unite, multiplicarea scandalurilor sexuale în sânul Bisericii Catolice a constituit unul dintre cele mai dureroase demersuri pentru papa Francisc, care a cerut iertare victimelor şi a creat o comisie consultativă pentru protecţia minorilor la Vatican.
Printre măsurile luate începând cu 2019 figurează eliminarea secretului pontifical legat de violenţele sexuale ale clerului, obligaţiile clericilor şi laicilor de a semnala orice caz superiorilor ierarhici, precum şi instalarea unor platforme de ascultare în diecezele din lumea întreagă. Secretul confesiunii rămâne însă absolut.
În faţa papei, regele Filip al Belgiei a evocat toate victimele ”ireparabilului”, ”marcate pe viaţă” de agresiunile clericilor. ”A fost nevoie de atât de mult timp pentru ca plângerile lor să fie auzite şi recunoscute”, a mai spus suveranul.