Mănăstirea Corbii de Piatră din satul Jgheaburi, comuna Corbi, județul Argeș, a demarat un amplu proiect intitulat „Eradicare umiditate, restaurare și punere în valoare Mănăstirea Corbii de Piatră – Biserica rupestră „Sf. Apostoli”. Inițiativa este cofinanțată prin programul „Timbrul Monumentelor Istorice (TMI)”, subprogramul „Restaurare II”, Sesiunea TMI – VI/2024, cu sprijinul Institutului Național al Patrimoniului, în baza Contractului de finanțare nerambursabilă nr. 135 din 18 decembrie 2024.
Detalii proiect
Valoarea totală a finanțării nerambursabile se ridică la 6.073.000 lei, iar lucrările se vor desfășura pe o perioadă de trei ani, între 18 decembrie 2024 și 31 decembrie 2027.
Obiectivul principal al proiectului este eradicarea umidității, restaurarea și punerea în valoare a Bisericii rupestre „Sf. Apostoli” (cod LMI AG-II-m-A-13710.01) și a Stâncii schitului „Sf. Apostoli” – Jgheaburi (cod LMI AG-II-m-A-13710.03). Aceste lucrări sunt esențiale pentru conservarea și valorificarea patrimoniului cultural de importanță istorică și spirituală din zonă.
Parteneri și impact
Proiectul se desfășoară în colaborare cu Fundația Corbii de Piatră și Asociația Sport Media.
Implementarea acestui proiect va avea un impact semnificativ, contribuind la:
Protejarea patrimoniului cultural de importanță istorică și spirituală;
Stimularea turismului durabil și a vizitării Mănăstirii Corbii de Piatră;
Dezvoltarea economică locală și regională prin creșterea atractivității turistice a regiunii.
Acest proiect reprezintă un pas important pentru conservarea și promovarea unuia dintre cele mai vechi și valoroase monumente rupestre din România, sprijinind totodată comunitatea locală și dezvoltarea acesteia.
Mănăstirea este un ansamblu rupestru din secolul XIV, reînființat în anul 1512, în perioada domnitorului Neagoe Basarab (1512-1521).
Biserica mănăstirii este săpată în stâncă (gresie). Lângă biserică, săpat tot în stâncă, se află trapeza mănăstirii, sala de mese a mănăstirii, un spațiu dăltuit la rându-i în stâncă, despre care tradiția afirmă că a fost folosit de Neagoe Basarab ca tribunal în aer liber, pentru a face judecăți publice. Este situată la 400 m de centrul comunei Corbi, pe malul stâng al Râului Doamnei (județul Argeș). Această localitate este atestată ca fiind locul de baștină al Corvineștilor. În prezent încă se mai pot observa în zonă ruinele castelului lui Voicu, tatăl lui Ioan de Hunedoara. Biserica rupestră de la Corbii de Piatră a fost săpată în peretele masiv de stâncă, înalt de circa 30 m și lung de 14,5 m.