Un raport recent al Fundației Pontificale Aid to the Church in Need (ACN) evidențiază persecuțiile severe la care sunt supuși creștinii din Coreea de Nord, clasificați drept „clasă ostilă” de către regimul de la Phenian. Persoanele repatriate din China, care au avut legături cu creștinii, ajung inevitabil în lagărele pentru deținuți politici, unde condițiile sunt inumane, iar pentru creștini înseamnă practic închisoare pe viață fără posibilitatea eliberării.
Deportări și interogatorii bazate pe informații din China
În aprilie 2023, China a deportat aproximativ 60 de nord-coreeni. Potrivit ACN, repatriații care au intrat în contact cu creștinii sunt interogați pe baza informațiilor furnizate de poliția chineză. Dacă există mențiuni legate de religie în dosarele lor, aceștia sunt trimiși direct în lagăre.
„Departamentele de securitate din Coreea de Nord își bazează interogatoriile asupra fișierelor oferite de poliția chineză. Dacă acestea conțin referințe religioase, repatriații sunt neînduplecat internați în lagăre”, se menționează în raport.
Persecuții intense pentru creștini
Creștinii din Coreea de Nord sunt considerați o amenințare directă pentru regim și sunt supuși unor represalii dure. Pe lângă creștini, și adepții religiei șamanice muge sunt ținte ale persecuțiilor. Însă creștinii suferă cel mai mult, fiind condamnați la detenție în condiții extrem de grele.
Ilyeong Joo, un refugiat nord-coreean devenit creștin, a declarat că repatriații sunt torturați și forțați să ofere informații despre alți refugiați. Cu toate acestea, el a mărturisit că misiunea creștină continuă chiar și în închisoare:
„Sora Kim, lucrând cu mine, a evanghelizat opt persoane în timp ce era închisă într-o închisoare nord-coreeană, după repatrierea ei forțată.”
Speranță în ciuda represiunii
Ilyeong Joo a exprimat convingerea că, în ciuda suferințelor, cei care sunt repatriați forțat în Coreea de Nord vor deveni membri remarcabili ai comunității creștine:
„Credem că cei forțați să se întoarcă în Coreea de Nord vor deveni membri uimitori ai poporului lui Dumnezeu, care se vor ridica împotriva opresiunii regimului nord-coreean.”
Un semnal de alarmă internațional
Raportul ACN subliniază încălcările grave ale drepturilor omului în Coreea de Nord și face apel la comunitatea internațională să acorde atenție situației creștinilor și altor grupuri religioase persecutate. Într-o țară unde libertatea religioasă este practic inexistentă, credința continuă să supraviețuiască chiar și în cele mai întunecate condiții.