IPS Acad. Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, continuă demersul său științific și spiritual remarcabil, lucrând la volumele 21-30 din seria monumentală „1700 de ani de la Sinodul de la Niceea din anul 325”. Acestea se alătură unei vaste opere academice și culturale menite să omagieze primul Sinod Ecumenic al creștinătății, anunță activenews.ro.
O lucrare monumentală de amploare internațională
Arhiepiscopul Teodosie, care conduce Academia Tomitană, a coordonat tipărirea unor lucrări fără precedent în România contemporană. Printre realizările notabile se numără:
Peste 1000 de volume tipărite în facsimil color în seria Monumenta Romaniae Historica;
153 de papirusuri biblice din primii 400 de ani ai rescrierilor Scripturilor;
735 de volume din Biblioteca lui Eminescu, un omagiu adus culturii române.
De-a lungul anilor, IPS Teodosie a obținut recunoaștere internațională, fiind membru în academii prestigioase din Franța, Italia, Spania și Austria, și laureat al unor premii științifice importante.
Conținutul noilor volume
Volumele 21-30 aduc în prim-plan manuscrise rare și valoroase, inclusiv:
Ms 364 (Sec. VII), Toulouse;
Vat. lat. 1322 (Anul 501), Vatican;
Ms. Lat. 12048 (Anii 780-800), Paris;
Cod. S33 sup. (Sec. IX), Biblioteca Ambrosiana, Milano.
Aceste manuscrise sunt incluse în Fontes Nicaenae Synodi, un proiect care va totaliza 325 de volume, publicate în facsimil color inedit.
Pregătiri pentru o sărbătoare de amploare
Toate aceste eforturi sunt parte din pregătirile pentru marea sărbătoare ce va avea loc între 19 și 20 mai 2025, la care vor participa Papa Francisc și Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului. Evenimentul va celebra cei 1700 de ani de la Sinodul de la Niceea, subliniind importanța istorică și teologică a acestuia.
Prin această lucrare colosală, IPS Teodosie reafirmă rolul central al Bisericii Ortodoxe Române în păstrarea și promovarea valorilor creștine și a patrimoniului spiritual universal.