Vasile Bănescu, fost purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, actualmente membru al Consiliului Național al Audiovizualului, a stârnit un val de indignare în mediul religios printr-o postare în care a lansat acuzații dure la adresa unor ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române. Într-un mesaj public, Bănescu a criticat deciziile recente ale ierarhilor în cazul „Sihăstria Putnei” din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și în cazul „Frăsinei” din Mitropolia Olteniei, calificându-le drept acte de „totalitarism cu mitră”.
„Ucaz simptomatic, scandalos și periculos”
Bănescu a denunțat ceea ce el consideră o „administrație buldozeresc-arhierească” care ignoră adevăratele valori creștine. Potrivit acestuia, statutul bisericesc este pus în antiteză cu Evanghelia, iar deciziile administrative ale unor ierarhi ar atenta la bunătatea, discernământul și sfințenia vieții comunităților monahale și ale credincioșilor.
„Neoprite ferm, caiafele ce-i locuiesc pe unii ierarhi, deloc puțini, vor merge buldozerește înainte, până când tot ce contează cu adevărat în viața comunității creștine, monahale sau nu, (bunătate, onestitate, discernământ, blândețe, noblețe, sfințenie) țăndări va fi”, a scris Bănescu, într-o postare ce denotă o critică fără precedent față de autoritatea arhierească.
Contextul controverselor de la Sihăstria Putnei și Frăsinei
Cazurile menționate de Bănescu – „Sihăstria Putnei” și „Frăsinei” – sunt legate de decizii administrative ale ierarhilor privind reglementarea vieții monahale în aceste mănăstiri. Deciziile au fost contestate de unele grupuri de credincioși, mulți dintre ei necunoscători ai regulamentului după care este condusă Biserica Ortodoxă Română.
Un semnal de alarmă sau o insultă gratuită?
În timp ce unii susțin că Vasile Bănescu a avut curajul de a ridica un semnal de alarmă cu privire la abuzurile de putere în Biserică, alții consideră că tonul și limbajul folosit aduc mai mult prejudicii decât beneficii.
Rămâne de văzut dacă Patriarhul Daniel va reacționa în vreun fel la atacurile tot mai dese ale fostului său purtător de cuvânt la adresa instituției pe care o conduce sau îi va atrage atenția prin terți.