Mănăstirea Sfântului Kikkos a găzduit un simpozion internațional pe tema „1974-2024: Moștenirea culturală a Ciprului sub ocupație și persecuție. 50 de ani de ocupație”. Evenimentul a scos în evidență impactul dezastruos al celor cinci decenii de ocupație asupra patrimoniului religios și cultural al Ciprului.
Arhiepiscopul Gheorghe al Ciprului a deschis conferința, subliniind contribuția majoră a Mănăstirii Kikkos în conservarea moștenirii grecești și creștine în zonele ocupate. Datorită muncii atente a Centrului de Cercetare al mănăstirii, au fost digitalizate numeroase arhive și documentate monumente și cimitire creștine din teritoriile ocupate.
Mitropolitul Nikiforos de Kikkos și Tylliria a vorbit despre distrugerea ireversibilă a patrimoniului cultural în zonele controlate de regimul de ocupație, declarând că „regimul de ocupație lucrează metodic din 1974 pentru a elimina orice legătură cu trecutul grecesc și creștin al Ciprului”. El a atras atenția asupra încălcărilor rezoluțiilor ONU și a distrugerii monumentelor și mormintelor.
La simpozion a participat și profesorul Andi Rebeci de la Universitatea din Tirana, care a discutat probleme similare cu care s-a confruntat Biserica Ortodoxă Albaneză, precum distrugerea bisericilor și confiscarea relicvelor religioase.
În cadrul celei de-a treia sesiuni, dr. Aikaterini Hatzistilli a detaliat procesul de returnare în Cipru a sute de artefacte religioase furate de contrabandistul turc Aydin Dikmen și colaboratorii săi.
Simpozionul a subliniat nevoia urgentă de acțiuni internaționale pentru protejarea patrimoniului cultural și religios al Ciprului.