Ioan Bell, cunoscut de localnici sub numele de Herr Bell, este omul care, de aproape trei decenii, dă ora exactă în orașul Cisnădie, îngrijind vechiul ceas din turnul Bisericii Evanghelice. Fost tractorist și aprovizionator la Fabrica „Textila” din Cisnădie, Herr Bell și-a început activitatea de întreținere a ceasului în anul 1995, devenind astfel unul dintre cei mai respectați oameni ai comunității locale, scrie turnulsfatului.ro.
„La anul, eu împlinesc 80 de ani, iar ceasul 600”, a spus Herr Bell într-o poveste relatată de Consiliul Județean Sibiu pe pagina sa de Facebook, în cadrul seriei „Oameni și locuri de poveste”.
Ceasul din turn și clopotele bisericii: Martori ai istoriei
Instalat în anul 1492, ceasul din turnul bisericii este cel mai vechi ceas de turn din Transilvania. De-a lungul timpului, acesta a fost martorul multor evenimente istorice. Herr Bell povestește că doar trei dintre cele patru laturi ale turnului au cadrane, deoarece, la instalare, doar cei care au contribuit financiar la realizarea ceasului au avut acces la ora exactă. „Plătești, afli cât este ceasul”, a explicat Bell, adăugând că locuitorii din direcția Șelimbărului nu au avut și nici nu au acces la vizualizarea orei.
Chiar dacă clopotele bisericii au fost topite în Primul Război Mondial pentru a fi transformate în țevi de tun, în 1922 acestea au fost reîntoarse comunității sub forma de clopote noi. „Cel mai vechi clopot, datat 1661, a rămas intact”, a adăugat Herr Bell.
O tradiție transmisă din generație în generație
Herr Bell a învățat cum să întrețină ceasul și să-l regleze zilnic, astfel încât ora să fie întotdeauna precisă. „Chiar dacă oamenii au ceasuri pe telefon, tot cu ochii pe turnul bisericii stau”, a spus acesta. Deși sănătatea nu-i mai permite să urce des în turn, Bell a predat responsabilitatea fiului său, dar continuă să vină la biserică aproape zilnic pentru a povesti turiștilor despre istoria ceasului și a bisericii.
Mecanismul ceasului, care este cu 69 de ani mai vechi decât cel din Turnul Sfatului din Sibiu, este întreținut cu uleiuri speciale, care variază în funcție de sezon. „Iarna, ceasul încearcă să fure timpul, dar noi îl reglăm zilnic”, a explicat Herr Bell.
Prima biserică din Transilvania cu paratrăsnet
Biserica Evanghelică din Cisnădie este cunoscută nu doar pentru ceasul său, ci și pentru faptul că a fost prima biserică din Transilvania care a instalat un paratrăsnet, în anul 1795. „Oamenii erau reticenți la început, spunând că aici este casa Domnului, dar acum suntem liniștiți că suntem protejați de trăsnete”, a spus Bell.
Ascunzătoarea secretă și tezaurul comunității
Biserica a adăpostit, de-a lungul secolelor, un tezaur al comunității locale, păstrat într-o ascunzătoare bine gândită în peretele bisericii. Pocale din argint, cruci și monede au fost ascunse acolo și doar doi bărbați din comunitatea săsească cunoșteau secretul. O mare parte din acest tezaur se află astăzi la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, unde a fost dus în anul 1915 pentru păstrare.
Herr Bell, omul de poveste al Cisnădiei
La cei aproape 80 de ani, Herr Bell este considerat un adevărat om de poveste pentru locuitorii din Cisnădie. „Chiar dacă vârsta și problemele de sănătate mă țin departe de turn, încă urc cele 107 trepte atunci când este nevoie. Este o onoare să fiu omul care dă ora exactă în Cisnădie”, a spus Herr Bell.
Cisnădienii, precum și turiștii care vizitează orașul din județul Sibiu, au ocazia să afle nu doar despre ceasul din turn, ci și despre istoria acestui loc plin de tradiție, datorită poveștilor și pasiunii lui Ioan Bell.