Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a devenit primul ierarh român care a ajuns în pelerinaj la Niceea (Iznik, Turcia), locul unde, în urmă cu exact 1700 de ani, a avut loc Primul Sinod Ecumenic din istoria creștinismului.
Pelerinaj în locurile marcate de istoria creștină
În ultima zi a pelerinajului în Capadocia și Asia Mică, pe 11 februarie 2025, episcopul maramureșean, alături de un grup de credincioși, a vizitat mai multe locuri cu o însemnătate aparte pentru tradiția ortodoxă.
Oprirea a fost făcută mai întâi la Bursa, unde pelerinii au vizitat Marea Moschee, una dintre cele mai vechi construcții otomane, ridicată în anul 1399 din ordinul sultanului Baiazid I.
Drumul spiritual a continuat apoi spre Niceea, orașul unde, în anul 325, împăratul Constantin cel Mare a convocat Sinodul I Ecumenic. La acel sinod istoric au participat 318 Sfinți Părinți, printre care Sfântul Ierarh Nicolae, Sfântul Spiridon al Trimitundei și Sfântul Atanasie cel Mare.
Rugăciune la locul unde s-au apărat icoanele
Grupul de pelerini condus de Preasfințitul Părinte Iustin a vizitat și biserica unde, în anul 787, a avut loc Sinodul al VII-lea Ecumenic, moment crucial în istoria Bisericii Ortodoxe, când a fost condamnată erezia iconoclastă și a fost restabilit cultul sfintelor icoane.
În acest loc încărcat de spiritualitate și istorie, pelerinii români au rostit, împreună cu ierarhul lor, Mărturisirea de credință (Crezul), în forma stabilită la Sinoadele I și II Ecumenic, reafirmând unitatea și continuitatea credinței ortodoxe.
Un moment istoric pentru ortodoxia românească
Această vizită reprezintă un moment de referință pentru ortodoxia românească, întrucât este pentru prima dată când un episcop român ajunge în pelerinaj la Niceea, chiar în anul aniversar al Primului Sinod Ecumenic.
Preasfințitul Părinte Iustin și-a exprimat bucuria de a putea ajunge în acest loc sfânt, subliniind importanța menținerii vii a tradiției și a legăturii cu rădăcinile credinței creștine.