Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe din Ținuturile Cehe și Slovacia a emis o declarație cu privire la adoptarea de către Parlamentul Ucrainei a unei legi care permite interzicerea activităților Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice. Sinodul și-a exprimat profunda îngrijorare și solidaritatea față de Biserica Ortodoxă Ucraineană, condusă de Mitropolitul Onufrie, scrie www.eparchiapo.sk.
O măsură care reamintește de regimurile totalitare
Declarația subliniază faptul că decizia Parlamentului ucrainean, adoptată pe 20 august 2024, este o nouă lovitură pentru clerul și credincioșii Bisericii Ortodoxe Ucrainene, care suferă de zeci de ani de persecuții, incluzând arestarea episcopilor, confiscarea bisericilor și mănăstirilor, și alte măsuri represive. Sinodul compară aceste acțiuni cu metodele utilizate de regimurile totalitare împotriva Bisericii creștine.
„Este dezamăgitor că o astfel de lege a fost adoptată de un organ legislativ al unui stat democratic, care ar trebui să fie garantul principal al respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului”, se afirmă în declarație.
Sprijin pentru Biserica Ortodoxă Ucraineană
Sinodul și-a exprimat sprijinul față de Mitropolitul Onufrie al Kievului și al întregii Ucraine și față de toți clericii și credincioșii Bisericii Ortodoxe Ucrainene care suferă din cauza acestor represiuni. Citând din Apostolul Pavel, Sinodul a subliniat: „Dacă suferă un mădular, toate mădularele suferă împreună cu el” (1 Cor. 12:26).
Apel la rugăciune pentru pace
Sinodul a încurajat clerul și credincioșii Bisericii Ortodoxe din Cehia și Slovacia să continue rugăciunile pentru pace în Ucraina și în lume. De asemenea, Sinodul a făcut apel la întreaga comunitate internațională să conștientizeze importanța respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului nu doar în Ucraina, ci și în întreaga lume.
Declarația reflectă solidaritatea profundă a Bisericilor Ortodoxe față de credincioșii și clericii Bisericii Ortodoxe Ucrainene, care trec printr-o perioadă dificilă de persecuții și restricții.
ADEVARULBISERICII.RO prezintă textul integral al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe din Ținuturile Cehe și Slovacia:
”Marți, 20 august 2024, parlamentul ucrainean a aprobat un proiect de lege care ar permite interzicerea organizațiilor religioase legate de Rusia, inclusiv a Bisericii Ortodoxe Ucrainene. În acest context, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe din Țările Cehe și Slovacia a adoptat următoarea declarație la 3 septembrie 2024:
„În ajunul împlinirii a 82 de ani de la martiriul Sf. Episcop Gorazd (Pavlík), suntem întristați de vestea că, la 20 august 2024, parlamentul ucrainean a aprobat un proiect de lege al cărui scop principal este interzicerea activităților Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Această decizie umple până la refuz paharul de amărăciune care a fost băut de clerul și credincioșii Bisericii Ortodoxe Ucrainene de câteva decenii – paharul persecuției și opresiunii, al urii și defăimării, al agresiunii și al atacurilor, chiar asociate cu vărsarea de sânge.
Întemnițarea episcopilor, confiscarea bisericilor și mănăstirilor și toate celelalte măsuri represive împotriva clerului și credincioșilor Bisericii Ortodoxe Ucrainene amintesc prea dureros de modul în care diferitele regimuri totalitare au tratat Biserica Creștină. Este dezamăgitor faptul că o lege similară a fost adoptată de corpul legislativ al unui stat democratic, despre care a priori se așteaptă să fie principalul garant al respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.
În istoria sa, Biserica Ortodoxă a trăit de multe ori momente care ar putea fi descrise în cuvintele Cărții Psalmilor: „Prinții mă prigonesc fără pricina, dar inima mea se teme numai de cuvântul Tău” (Psalmul 118, 161). Suntem convinși că nici acum Dumnezeu nu va lăsa fără ajutor pe poporul Său credincios și se vor împlini din nou cuvintele Scripturii: „Am chemat pe Domnul în necazul meu și El mi-a răspuns și m-a izbăvit” (Psalmul 117, 5).
Ne exprimăm sprijinul Preafericitului Părinte Onufrie, Mitropolitul Kievului și al Întregii Ucraine, precum și întregii Biserici Ortodoxe Ucrainene. Apostolul Pavel spune: „Dacă un mădular suferă, toate mădularele suferă împreună cu el” (1 Cor 12, 26). Nu uităm aceste cuvinte și ne rugăm pentru ajutorul și mântuirea lui Dumnezeu pentru toți cei persecutați și suferinzi. Rugăm clerului și credincioșilor Bisericii Ortodoxe din țările cehe și din Slovacia să se roage în continuare pentru pace în Ucraina și în lume. Credem că toți cei care realizează că respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului este importantă nu numai pentru viața unui stat, ci și pentru întreaga lume în care trăim, se vor alătura acestor rugăciuni.
Patriarhul sârb Porfirije și-a exprimat și sprijinul pentru Biserica Ortodoxă Ucraineană, care i-a scris mitropolitului Onufrie într-o scrisoare din 23 august 2024:
„Biserica locală a Sf. Sava a primit cu profundă indignare vestea că Consiliul Suprem al Ucrainei a aprobat legea, care are ca scop interzicerea activităților Bisericii Ortodoxe Ucrainene care se autoguvernează.
„Nu cu mult timp în urmă – în timpul celui de-al Doilea Război Mondial – Biserica Ortodoxă Sârbă a fost interzisă și persecutată, în cazul dumneavoastră simțim adevărul cuvintelor sfinte ale Apostolului Pavel, că dacă un membru suferă, toți membrii suferă împreună cu el; dacă un membru primește cinste, toți membrii se bucură împreună cu el (1 Corinteni 12, 26)”, a subliniat Patriarhul Porfirie. Pe baza experienței Bisericii Ortodoxe Sârbe, el a remarcat că slujirea acesteia a fost odată împiedicată de o marionetă totalitară, deschis criminală. regim fascist Tragediei bisericii surori din Ucraina, după el, este agravată de faptul că este persecutată de un guvern declarativ democratic, ceea ce face situația și mai complexă și absurdă.
Cu angoasa în suflet, Patriarhul Porfirie se teme că se introduce o nouă totalitate pe exemplul Bisericii Ortodoxe Ucrainene, în care zicerea sfântului apostol egal cu împăratul Constantin: „Fiecare să creadă cum vrea sufletul lui”, care este unul dintre principalele principii sociale universal recunoscute, încetează să se aplice După cum a remarcat Patriarhul sârb, este clar că retrogradarea Bisericii Ortodoxe Ucrainene la o organizație interzisă legitimează și mai mult persecuția, arestarea și opresiunea în curs a clerului și a credincioșilor săi. creează posibilitatea confiscării în continuare a proprietății sale. Societatea ucraineană pare să se întoarcă la vremurile persecuției Bisericii lui Hristos de către Imperiul Roman.
„Este rugăciunea noastră, speranța noastră, gândurile noastre, precum și dorința noastră sinceră ca cei responsabili să se îndepărteze de la nebunia lor către cunoașterea dreptății și a adevărului și, de asemenea, ca pacea, iubirea frățească și armonia să domnească din nou în patria voastră”. a scris în scrisoarea sa către mitropolitul Onufrius, patriarhul Porfirie.
Patriarhul Suprem și Catholicos al tuturor armenilor Karekin II. Pe 23 august 2024, el a cerut și autorităților ucrainene să nu încalce unitatea stabilită istoric a comunității ortodoxe. Acest lucru a fost raportat de secretarul de presă Isaiah Artenyan, care a comentat legea adoptată de Rada Supremă a Ucrainei.
„Catolicosul Tuturor Armenilor și-a exprimat poziția față de această problemă alarmantă a vieții religioase din Ucraina, când legea privind protecția ordinii constituționale în domeniul de activitate a organizațiilor religioase era încă la început”, a amintit secretarul de presă In Noiembrie 2023, Supremul Patriarh și Catholicos al Tuturor Armenilor Karekin al II-lea și-a exprimat convingerea că, mai ales în timpul proceselor grele actuale, „este necesar să se țină Biserica departe de procesele politice și să nu transforme factorul religios într-un prilej de a semăna speculații și controversă.”
„Preocupările justificate ale Bisericii Armene și ale altor biserici cu privire la posibilele consecințe nedorite ale ratificării acestei legi și impactul negativ al acesteia asupra vieții spirituale și canonice și asupra populației ortodoxe, din păcate, nu au găsit un răspuns – deciziile au fost luate. sub influența situației politice actuale”, a spus Isaiah Artenyan.
Secretarul de presă a adăugat că Primatul Bisericii Apostolice Armene „face un apel către poporul prietenos al Ucrainei – autorități și legiuitori – să nu încalce unitatea stabilită istoric a comunității ortodoxe, să protejeze drepturile comunităților religioase existente, ale credincioșilor și ale clerului. și să respecte inviolabilitatea locurilor sfinte.” El a menționat că Biserica Apostolică Armenă și poporul armean „dor ca, prin harul lui Dumnezeu, conflictul ruso-ucrainean să se rezolve cât mai curând posibil”, că fenomene inacceptabile tulbură biserica. viața ar fi eliminată și că bogatele tradiții de „prietenie între popoare frăți dovedite de-a lungul secolelor” vor fi restaurate.
La 24 august 2024, Patriarhul Ortodox al Antiohiei și al întregului Orient, Ioan al X-lea, și-a exprimat sprijinul pentru Biserica Ortodoxă Ucraineană într-o scrisoare către mitropolitul Onufrie.
„Recent, am primit vestea că parlamentul ucrainean a adoptat proiectul de lege nr. 8371 privind interzicerea Bisericii Ortodoxe Ucrainene, care o împiedică să existe și o lipsește de toată proprietatea sa. Această interdicție reprezintă o pedeapsă colectivă impusă milioanelor de credincioși al căror singur „păcat” este că rămân credincioși credinței ortodoxe primite de la sfinți conform succesiunii apostolice.
În această situație grea pe care o trăiește Sfânta voastră Biserică, vreau să vă asigur că Patriarhia Antiohiei este de partea Bisericii Ortodoxe Ucrainene, ai cărei credincioși sunt mărturisitori și martiri. Îi invităm pe toți credincioșii să se roage ca Domnul Dumnezeu să sprijine cu credință pe toți ierarhii, clericii, călugării și credincioșii Bisericii voastre. Dumnezeu să vă dea puterea și răbdarea să îndurați greutățile, să păstrați curăția credinței voastre, să vă ștergeți toate lacrimile din ochi și să vă ierte pe prigonitorii voștri”, a spus Patriarhul Ioan al X-lea al Antiohiei și al Întregului Răsărit în scrisoarea sa, printre altele.
El a subliniat că Biserica Ortodoxă Ucraineană este singura biserică din Ucraina care este în comuniune euharistică cu toate bisericile ortodoxe locale, are succesiune apostolică și o preoție valabilă. Încercarea de a interzice și desființa această biserică este așadar desființarea celei mai vechi Biserici Ortodoxe legitime din această țară.
Potrivit Patriarhului Ioan al X-lea, Patriarhia Antiohiei se alătură primatului Bisericilor Ortodoxe în apărarea Bisericii Ortodoxe Ucrainene și convocarea unei sesiuni a Adunării Generale cu scopul de a găsi o soluție cuprinzătoare la problema bisericii ucrainene. Ea face apel la toți oamenii de bună voință, și în special toți liderii creștini, guvernele, organizațiile internaționale și apărătorii drepturilor omului și ai libertăților religioase, să pledeze pentru încetarea discriminării religioase și a violenței împotriva Bisericii Ortodoxe Ucrainene, care este un precedent periculos. în secolul XXI care nu trebuie admis și recunoscut.
La 24 august 2024, Consiliul Mondial al Bisericilor s-a declarat „profund îngrijorat de posibilitatea unei pedepse colective nejustificate a întregii comunități religioase și de încălcarea principiilor libertății de religie sau de credință conform noii legi adoptate de Consiliul Ucraina la 20 august 2024.”
„Solicităm încă o dată guvernului ucrainean să fie precaut cu privire la măsurile care ar putea încălca dreptul fundamental la libertatea religiei sau a credinței și pot submina coeziunea socială în acest moment de urgență națională”, a spus organizația ecumenica. În declarația sa, el subliniază necesitatea de a acorda atenția cuvenită principiilor dreptului internațional, justiției naturale și procesului echitabil atunci când se iau măsuri în temeiul acestei noi legi.
„Nici crimele persoanelor, nici apartenența istorică a unei anumite entități religioase nu pot constitui o bază suficientă pentru luarea unor măsuri care să echivaleze cu pedeapsa colectivă a unei comunități religioase în viață în Ucraina”, a spus Consiliul Mondial al Bisericilor într-un comunicat. Guvernul Ucrainei este responsabil pentru protejarea drepturilor tuturor cetățenilor săi”.
Duminică, 25 august 2024, într-un discurs după rugăciunea de la amiază, Papa Francisc și-a exprimat îngrijorarea cu privire la legea adoptată în Ucraina când a spus:
„Continuu să urmăresc cu tristețe luptele din Ucraina și Federația Rusă și, când mă gândesc la legile adoptate recent în Ucraina, mă tem pentru libertatea celor care se roagă. Pentru că cei care se roagă cu adevărat se roagă întotdeauna pentru toată lumea. Omul nu comite rău pentru că se roagă. Dacă cineva face rău împotriva poporului său, el va fi vinovat, dar nu poate face rău pentru că s-a rugat. Atunci cei care doresc să se roage, să se roage în ceea ce consideră ei a fi Biserica lor. Vă rog, să nu fie desființată nicio biserică creștină direct sau indirect. Biserica nu trebuie atinsă!”
Catholicos-Patriarh al Bisericii Asiriene din Est Mar Awa III, în scrisoarea sa către Patriarhul Kiril al Moscovei și al Întregii Rusii din 25 august 2024, el a scris:
„Proiectul de lege nr. 8371, semnat de președintele Ucrainei la 24 august, nu este altceva decât un atac direct la drepturile și libertățile religioase, declarate de Constituția Ucrainei și de dreptul internațional – garanții libertății religioase.
Șeful statului Ucrainei a declarat public că această lege are rolul de a „proteja viața spirituală” a Ucrainei. Este profund trist că politicienii și legislatorii laici pretind acum că sunt apărătorii credinței țării lor, în timp ce ei înșiși nu au nici credință, nici. frica de Dumnezeu.
Ne exprimăm solidaritatea cu Biserica Ortodoxă Canonică din Ucraina în acest moment dificil și ne rugăm ca persecuția poporului lui Dumnezeu să nu fie o consecință directă a adoptării acestei legi nedrepte”.
Luni, 26 august 2024, Legea nr. 8371 adoptată de Parlamentul Ucrainei la 20 august 2024, a fost criticată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Albaneze.
Persecuția, închisoarea, profanarea lăcașurilor de cult, confiscarea proprietăților sfintelor temple și mănăstiri – toate acestea sunt acte brutale, potrivit ei. Ele devin cu atât mai deplorabile atunci când sunt adoptate de legislativele țărilor democratice.
„După cuvintele apostolului Pavel, „dacă un mădular suferă, toate mădularele suferă împreună cu el” (1 Cor 12, 26). Suferim împreună cu frații noștri prigoniți, ne rugăm cu intensitate pentru încetarea luptelor sângeroase, care fără excepție să rănească întregul popor ucrainean, precum și pentru desființarea acestei legi absurde și pentru instaurarea păcii și unității Ortodoxiei pentru ca aceasta să depună mărturie în întreaga lume”, au spus membrii Sfântului Sinod în declarația lor.
Patriarhul bulgar Daniil în discursul său după Sf. liturghie în biserica Sf. Ioan de Rilský din orașul Pernik, pe 26 august 2024, a făcut și un apel pe credincioși: „Ne rugăm cu ardoare Domnului să ne întărească frații și surorile din Biserica Ortodoxă Ucraineană, să lumineze oamenii de stat, să dea pace pământului ucrainean. „
În aceeași zi, într-un interviu acordat jurnaliștilor, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Bulgare a atins situația în care s-a aflat biserica canonică din Ucraina, relatează Radioul Național Bulgar.
„Consiliul Suprem al Ucrainei a adoptat o lege privind închiderea Bisericii Ortodoxe Ucrainene, care este singura Biserică Ortodoxă canonică din această țară”, a amintit Patriarhul Daniel.
„După cum știți, unsprezece din cincisprezece biserici ortodoxe locale nu au recunoscut structura bisericească creată în 2019 – așa-numita PCU („Biserica Ortodoxă a Ucrainei”), adică nu este o biserică canonică Și când statul va da o lege de închidere a bisericii canonice, ce va mai rămâne?!
La 3 septembrie 2024, Patriarhia Ierusalimului a condamnat și noua lege, adoptată de parlamentul ucrainean la 20 august 2024.
„O astfel de pedeapsă generală a nenumăraților bărbați și femei religioase nu promovează nici unitatea, nici pacea. Nu există nicio justificare pentru militarizarea credinței religioase și cu toții trebuie să permitem celor care doresc să se roage să o facă într-un mod care este în concordanță cu conștiința lor, așa că solicităm parlamentului ucrainean să revizuiască și să abroge această lege pentru bine. dintre toți credincioșii din Ucraina. „Inimile noastre sângerează pentru cei care au suferit, au fost strămutați sau și-au pierdut viața în războiul actual, dar această durere nu trebuie să ducă la o nouă schismă între credincioși sau la criminalizarea oamenilor nevinovați din cauza practicii lor religioase”, a spus Patriarhia Ierusalimului. într-o declarație subliniază convingerea că singura cale către pacea durabilă între părțile în conflict, precum și către adevărata unitate în Biserică, este dialogul și discuția fraternă.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse afirmă în declarația sa din 22 august 2024:
„În ciuda faptului că mulți experți și organizații pentru protecția drepturilor omului au recunoscut încălcarea drepturilor credincioșilor Bisericii Ortodoxe Ucrainene, aceasta nu a devenit un obstacol pentru adoptarea unei legi care distruge însăși ideea de libertate. de conștiință și drepturile fundamentale ale omului.
Continuă presiunea directă asupra Bisericii Ortodoxe Ucrainene, a episcopiei și a clerului acesteia de către serviciile speciale ucrainene. Pe lângă amenințări și șantaj, această presiune s-a manifestat și prin deschiderea a zeci de procese fabricate și hotărâri nedrepte din motive politice. Mai mulți episcopi și preoți ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene sunt arestați, închiși sau condamnați pe nedrept.
Prin domeniul de aplicare și natura sa centralizată, această măsură poate depăși toate represiunile istorice anterioare împotriva Bisericii Ortodoxe Ucrainene, inclusiv persecuția din timpul Unirii de la Brest, și este comparabilă cu precedentele istorice atât de triste precum persecuția din Imperiul Roman din timpul lui Nero. și Dioclețian, așa-zisul de-creștinizarea Franței în timpul revoluției din secolul al XVIII-lea, represiunea atee din Uniunea Sovietică și distrugerea Bisericii Ortodoxe Albaneze în anii 1960 de către regimul lui Enver Hoxha.
Facem apel la Ortodoxia lumii întregi să-și intensifice rugăciunile pentru Biserica Ortodoxă Ucraineană, care „suferă pentru cuvântul lui Dumnezeu și pentru mărturia lui Isus Hristos” (Apocalipsa 1, 9).
Facem apel la organizațiile internaționale pentru drepturile omului să răspundă imediat și obiectiv la opresiunea scandaloasă a credincioșilor din Ucraina”.