Câteva sute de oameni au asistat, în seara de 9 decembrie 2024, la Palatul Patriarhiei, la concertul „Caravana creștină”, eveniment desfășurat în Aula Magna „Teoctist Patriarhul”. Concertul a făcut parte din turneul național dedicat promovării muzicii bizantine în România și a adus pe scenă artiști și grupuri psaltice de renume, care au interpretat cântări bisericești, oferind participanților momente de bucurie duhovnicească.
Citește și: FOTO Cum ar fi arătat cu adevărat Iisus Hristos: Experții demontează miturile tradiționale
Desfășurarea evenimentului
Evenimentul a fost organizat cu aprobarea Arhiepiscopiei Bucureștilor de către Asociația Culturală „Armonia lu’mina”. Turneul național, care a precedat evenimentul din București, s-a desfășurat în șase orașe importante: Ploiești, Brașov, Arad, Constanța, Craiova și Drobeta-Turnu Severin.
În deschiderea concertului de la București, au rostit alocuțiuni Evangelia Grammatika, ambasadoarea Greciei la București, și Rana Mokaddem, ambasadoarea Republicii Libaneze în România. Daniel Buzdugan și Cristiana Mina au fost co-prezentatori ai evenimentului.
Protagoniștii serii
Publicul prezent a avut ocazia să-i asculte pe membrii unor grupuri psaltice de prestigiu, precum:
- Grupul psaltic „Iacov Protopsaltul”, dirijat de Marin Pintea.
- Nektaria Karantzi, cântăreață de muzică psaltică din Grecia.
- Grupul psaltic „Tronos Junior”, sub bagheta lui Ioan Balaban.
- Achilleas Chaldaeakes, profesor de muzică bizantină și psalt din Grecia.
- Ana Nuță și Grupul Psaltic de fete ,,Sfânta Muceniță Tatiana”, din Craiova.
- Grupul psaltic „Tronos” al Patriarhiei Române, condus de arhidiaconul Mihail Bucă.
Citește și: Cât de STRÂMBĂ e ‘ortodoxa’ Elena Lasconi
De asemenea, invitată specială a fost Ribale Wehbe, interpretă de muzică bizantină din Liban, care a impresionat audiența cu măiestria sa artistică.
Un proiect cu scop caritabil
Concertul a avut loc sub auspiciile Ambasadei Republicii Elene în România și a fost parte a unei inițiative de strângere de fonduri pentru realizarea filmului documentar „Sound of Bizantium”. Acest documentar explorează istoria, semnificația și impactul muzicii bizantine în diverse domenii, cum ar fi arta, știința și terapia.
Publicul s-a bucurat de o seară memorabilă, dedicată muzicii bizantine, cu o încărcătură spirituală și culturală profundă, contribuind, totodată, la promovarea unui proiect deosebit.
Citește și: FOTO Cum ar fi arătat cu adevărat Fecioara Maria: Experții i-au recreat imaginea