În Melbourne, Australia, elevele unui prestigios colegiu metodist contestă o decizie a școlii care interzice purtarea cruciulițelor pe motiv că acestea ar fi „ofensatoare”, în timp ce alte simboluri, precum urechi și cozi din blană asociate subculturii „furry” sau obiecte cu tematică LGBT, sunt permise.
Controversa interdicției
Școala metodistă MLC, fondată în 1882 și cunoscută pentru tradiția sa creștină, percepe o taxă anuală de aproximativ 39.000 de dolari australieni și impune un cod vestimentar strict, inclusiv în privința machiajului, accesoriilor și lungimii părului.
Una dintre eleve a declarat pentru The Herald Sun că o colegă a fost obligată să renunțe la cruciulița pe care o purta, după ce o altă elevă a afirmat că aceasta i se pare „ofensatoare”. „Părinții prietenei mele, care sunt oameni religioși, au cerut explicații, dar li s-a spus că purtarea cruciuliței afectează prestigiul școlii”, a spus eleva.
O altă elevă a adăugat: „Deși se presupune că suntem la o școală religioasă, administrația ține cont doar de opinia unei minorități, ignorând majoritatea credincioasă.”
Reacția comunității metodiste
Pastorul metodist Murray Campbell a criticat decizia școlii, lăudând curajul elevelor care au protestat. „Bravo fetelor care se opun politicii agresive a școlii! Susțineți-vă colegii, indiferent dacă sunt creștini sau nu. Purtați-vă cruciulițele și arătați că această școală este creștină, nu marxistă!” a scris pastorul pe blogul său.
Politica școlii și gestionarea conflictului
Pe de altă parte, administrația școlii a încercat să medieze conflictul, subliniind că instituția atrage elevi interesați de educație, nu neapărat din motive religioase.
„Politica noastră privind codul vestimentar interzice purtarea oricăror accesorii. Aceste reguli sunt aplicate tuturor elevilor, indiferent de religie sau convingeri personale”, a declarat directoarea școlii, Julia Shea.
Simboluri controversate și dublu standard
Elevele au semnalat că, în timp ce cruciulițele sunt interzise, colegilor lor li se permite să poarte urechi și cozi din blană, specifice subculturii „furry”, și obiecte cu simboluri LGBT.
Subcultura „furry” este asociată cu identificarea unor membri ca fiind animale antropomorfe, având caracteristici umane. Aceasta include purtarea de costume și alte forme de expresie artistică.
Concluzie
Decizia școlii a provocat un val de nemulțumire în rândul elevelor și al comunității creștine, ridicând întrebări despre echitatea politicii școlare și despre dreptul elevilor de a-și manifesta credința într-un mediu educațional care pretinde să fie creștin.