Ministerul Afacerilor Externe al Egiptului a emis o declarație oficială prin care clarifică faptul că nu există nicio modificare în statutul Mănăstirii Sfânta Ecaterina din Sinai, subliniind că singurul subiect al recentei decizii judecătorești vizează terenurile din jurul mănăstirii. Totodată, este reafirmată „angajarea totală” a președintelui Abdel Fattah al-Sisi în ceea ce privește păstrarea caracterului sacru și religios al mănăstirii și protejarea acesteia de orice formă de abuz sau uzurpare.
Întâlnire între miniștrii de externe din Egipt și Grecia
Ministrul egiptean de Externe și Migrație, dr. Badr Abdelatty, s-a întâlnit la Cairo cu ministrul elen de Externe, Giorgos Gerapetritis, pentru a discuta întărirea relațiilor bilaterale și subiectul Mănăstirii Sfânta Ecaterina. Ministrul Abdelatty a elogiat „legăturile istorice dintre Egipt și Grecia și relațiile politice, economice și culturale deosebite dintre cele două țări”, evidențiind faptul că acestea au fost consolidate recent prin ridicarea relației la nivelul de Parteneriat Strategic în cadrul întâlnirii la nivel înalt de la Atena, prezidată de președintele Sisi și premierul grec Kyriakos Mitsotakis.
Clarificări despre decizia judecătorească din 28 mai
În cadrul discuției, ministrul egiptean a informat partea elenă despre hotărârea instanței emisă pe 28 mai 2025 referitoare la terenurile din jurul mănăstirii. „Mănăstirea Sfânta Ecaterina și siturile arheologice asociate acesteia sunt intangibile. Decizia judecătorească păstrează valoarea spirituală ridicată și statutul religios al mănăstirii” a declarat ministrul Abdelatty. Acesta a adăugat că „hotărârea reconfirmă dreptul călugărilor de a se bucura de mănăstire și de zonele religioase și arheologice din împrejurimi”, respingând „relatările incorecte din mass-media” care ar fi sugerat o diminuare a autorității spirituale asupra terenurilor respective.
Un pas istoric în favoarea protejării patrimoniului spiritual
Ministrul egiptean a subliniat că decizia instanței „reconfirmă explicit tutela religioasă, spirituală și monastică a mănăstirii și a terenurilor înconjurătoare. Este un pas istoric important care confirmă sacralitatea și statutul religios al mănăstirii, permițându-i să-și continue funcțiile spirituale fără nicio modificare a statutului său actual.”
De asemenea, oficialul egiptean a evidențiat angajamentul repetat al președintelui al-Sisi, cel mai recent exprimat în cadrul vizitei sale la Atena din 7 mai, de a apăra caracterul sacru și religios al mănăstirii. „Aceasta reflectă respectul neclintit al Egiptului pentru caracterul religios și sacru al mănăstirii, în conformitate cu valorile istorice de toleranță și coexistență pașnică a religiilor pe teritoriul egiptean.”