După aproape cinci secole în care călugării capucini au locuit Mănăstirea San Nicandro din Venafro, Italia, aceasta a fost preluată de un grup de călugări franciscani din România. Evenimentul a avut loc în cadrul unui serviciu religios prezidat de episcopul diecezei de Isernia-Venafro, monseniorul Camillo Cibotti.
Călugării capucini, care au păstrat custodia mănăstirii încă din anul 1577, s-au retras, iar în locul lor au venit frați conventuali din România. Dintre cei zece călugări prezenți la ceremonie, patru vor rămâne permanent la Bazilica Sfinților Nicandro, Marciano și Daria.
„Toată lumea așteaptă să-i vadă pe noii chiriași”, au declarat localnicii, după o perioadă de incertitudine și zvonuri privind viitorul mănăstirii.
Ordinul Fraților Minori Conventuali, cunoscuți și sub denumirea de „conventuali” sau „minoriți” în România, este o ramură a franciscanilor prezentă în multe părți ale lumii, inclusiv în fostul spațiu austro-ungar și german, unde sunt numiți și „franciscani negri” datorită vestimentației tradiționale.
Preluarea mănăstirii de către frații români reprezintă un eveniment important în viața comunității locale, marcând continuitatea spirituală a acestui loc sacru din Italia.