Episcopul Daniil al Tartu, vicar al Eparhiei de Tallinn a Bisericii Ortodoxe Estone (EPC), a declarat că statul nu are dreptul să intervină în interpretarea normelor canonice ale Bisericii. Potrivit episcopului, orice implicare a statului în afacerile canonice, inclusiv în relațiile EPC cu Patriarhia Moscovei, este inacceptabilă. „Multe dintre aceste întrebări sunt legate de înțelegerea istorică. Așa că, probabil, vom compune și un răspuns atât de detaliat, așa cum îl înțelegem cu toții”, a spus episcopul Daniil de Tartu,
„Dar dacă vorbim despre canonul bisericii, atunci există înțelegeri diferite între biserici. Nu ar trebui să existe astfel de ordine din partea statului secular, ceea ce este corect din punct de vedere canonic. Statul laic nu are astfel de puteri”, a subliniat Daniil.
Reacția a venit după ce Ministerul de Interne al Estoniei s-a arătat nemulțumit de faptul că modificările aduse statutului EPC nu prevăd o separare completă de Patriarhia Moscovei și că acestea fac referire la Tomosul din 1993, emis de Patriarhul Alexei II, care constituie baza activității EPC. Potrivit oficialilor estonieni, schimbările propuse în statut sunt doar „cosmetice,” nefiind suficiente pentru a asigura o separare clară între Biserica Ortodoxă Estonă și Patriarhia Moscovei.
Ministerul insistă asupra retragerii efective a Bisericii Ortodoxe Estone de sub influența Patriarhului Bisericii Ortodoxe Ruse Kirill, ale cărui declarații cu privire la războiul Rusiei împotriva Ucrainei au fost criticate în mod repetat de oficialii estoni.
Potrivit lui Daniil, biserica nu poate face un astfel de pas în forma cerută de Ministerul Afacerilor Interne, întrucât, explică el, aceasta ar însemna o greșeală canonică.