Încheierea lucrărilor celei de-a doua sesiuni a celei de-a XVI-a Adunări generale ordinare a Sinodului episcopilor (cunoscută ca „Sinodul despre sinodalitate”), care şi-a propus discutarea şi promovarea unor reforme în cadrul Bisericii Catolice, aduce puţine perspective concrete pentru schimbări semnificative.
Întrunirea a durat aproape patru săptămâni şi a reunit peste 360 de delegaţi. Declaraţia finală de sâmbătă a fost însă vagă în ceea ce priveşte problemele cheie, dezamăgindu-i pe cei care sperau la progrese semnificative sub conducerea Papei Francisc, remarcă aceeaşi sursă.
Un document final de 45 de pagini a fost adoptat de o mare majoritate. Deşi Papa Francisc a susţinut documentul, el nu a clarificat implicaţiile acestuia, afirmând că va fi nevoie de timp pentru a fi luate decizii care să aibă impact asupra întregii Biserici.
În calitate de lider spiritual al celor aproximativ 1,4 miliarde de catolici din întreaga lume, pontiful, în vârstă de 87 de ani, are ultimul cuvânt cu privire la problemele Bisericii.
Reuniunea este prevăzută să se încheie duminică.
În ceea ce priveşte rolul femeilor în Biserică, nu a fost înregistrat niciun progres, notează DPA. După prima sesiune a Sinodului despre sinodalitate de anul trecut, mulţi reformatori sperau la progrese, în special în privinţa subiectului controversat al hirotonirii femeilor ca diaconi – o cerinţă exprimată de mulţi reprezentanţi ai Bisericii Catolice din Germania.
Papa Francisc crede însă că nu a venit încă momentul pentru astfel de schimbări. Documentul final menţionează doar că problema accesului femeilor la diaconat este „încă deschisă” pentru discuţii.