Arheologii de la Academia Națională de Științe din Armenia și Universitatea din Münster (Germania) au făcut o descoperire remarcabilă în vechiul oraș Artaxata. Echipa de cercetare armeano-germană a găsit ruinele celei mai vechi biserici creștine din Armenia, care datează din secolul al IV-lea. Aceasta este considerată una dintre cele mai vechi dovezi ale creștinismului timpuriu în țară.
O descoperire senzațională
Potrivit declarațiilor echipei de cercetare, biserica descoperită are o formă octogonală, cu extensii în formă de cruce. Dr. Mkrtich H. Zardaryan de la Academia Națională de Științe din Armenia a explicat că această structură nu era cunoscută anterior în Armenia, dar este frecvent întâlnită în zona Mediteranei de Est, unde acest tip de arhitectură a apărut în secolul al IV-lea.
„Clădirea din secolul al IV-lea este cea mai veche biserică documentată arheologic din țară, o dovadă senzațională a creștinismului timpuriu în Armenia”, a declarat profesorul Achim Lichtenberger de la Universitatea din Münster.
Detalii despre structură și decor
Cu un diametru de aproximativ 30 de metri, biserica avea o podea din mortar și țigle din teracotă, fiind decorată somptuos cu marmură importată din zona Mediteranei. Urmele platformelor de lemn, datate prin metoda radiocarbon, provin din mijlocul secolului al IV-lea.
Continuarea săpăturilor
Echipa de arheologi intenționează să continue cercetările în zonă, cu scopul de a afla mai multe despre funcția și destinatarul acestei biserici, sperând să identifice sfântul căruia i-a fost închinată.
Importanța creștinismului în Armenia
Descoperirea subliniază importanța creștinismului în Armenia, primul stat din lume care a adoptat oficial această religie în anul 301 d.Hr., când Sfântul Grigorie Luminătorul l-a convertit pe regele Tiridates al III-lea. Artaxata a fost capitala Regatului Armeniei timp de aproape șase secole, fiind un centru de influență culturală și religioasă.